Izvor: BalkanRock.com, 29.Apr.2017, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugo izdanje Block partyja – najava odlične festivalske sezone pred nama

foto: arhiva

Iako se čini kako je do sezone ljetnih festivala ostalo još dosta vremena, već za nekoliko tjedana biti će vrijeme za pakiranje kofera i uživanje u svemu što ljetna sezona, što se tiče koncerata, nudi. Neki će festivali hrvatskoj publici biti predstavljeni po prvi puta, dok neki već godinama imaju svoju stalnu bazu vjernih fanova. U njih se svakako mogu ubrojiti dva festivala koji su do sada već “zacementirali” svoje pozicije na popisu onih najopuštenijih ali >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << i sadržajno najzanimljivijih.

Ferragosto JAM u Orahovici i Graffiti Na Gradele u Bolu na Braču definitivno su u posljednjih nekoliko godina iz malih festivala prerasli u događanja koja mnogobrojna publika već mjesecima unaprijed zaokružuje na kalendaru. Ove su godine, kao uvod u sezonu festivala, po drugi puta odlučili udružiti snage i predstaviti se zagrebačkoj publici u Vintage Industrial Baru u okviru cjelodnevnog druženja pod nazivom Bloc party.

Cijeli događaj zamišljen je kao druženje preko dana na otvorenom, te uživanje u vrhunskim koncertima kad padne mrak – baš kao i na samom festivalu. Jedino na što organizatori nisu mogli utjecati bila je kiša koja je dobar dio dana neumorno padala, te nije baš ostavila mnogo prostora za crtanje grafita na otvorenom i druženje onako kako je bilo i zamišljeno.

Prvi, akustični dio programa odrađen je u prostoru Kaveza, gdje se publici predstavio pulski NLV, te ih u večer uveo svojim indie pjesmama. No, program se tada selio u prostor Vintagea, gdje su se publici predstavila tri već dobro poznata benda.

Prvi je na pozornicu stupio zagrebački Muscle Tribe of Danger and Excellence, koji je na posljednjem Ferragostu odradio zaista vrhunski koncert. Ništa drugačije nije bilo ni sinoć, na zagrebačkom teritoriju. Family, The Manifest, i Ode to the Shameless One samo su dio pjesama koje domaća publika već dobro poznaje i pjeva uglas s Domagojem Šimekom, inače i vokalom benda She Loves Pablo. Jedino što je na zagrebačkom koncertu nedostajalo, bilo je malo više publike koja se u time trenucima tek počela okupljati. Međutim, to nije omelo dečke iz benda koji su svojim energičnim nastupom još jednom potvrdili svoju poziciju na popisu bendova na koje još dugo možemo računati.

Sljedeći su na redu bili osječki punk–rockeri Gužva u 16-ercu. Bend je prije svega nekoliko dana pristao “uskočiti” umjesto SIX PACKA-a, koji su svoj zagrebački nastup bili prisiljeni otkazati. Unatoč tome, Gužva se pokazala kao dostojna zamjena. U koncert su krenuli s energijom po kojoj su i poznati, a gotovo svaku pjesmu publika je pjevala uglas s njima. Time su samo pokazali kako su prije svega odlični zabavljači, sposobni uhvatiti i zadržati pažnju svake osobe u dvorani.

Kraj glavnog koncertnog dijela bio je rezerviran za još jedne Osječane, no s ponešto drugačijim glazbenim izričajem. Krankšvester, dvojac poznat i kao jedan od predvodnika hip-hop scene u Osijeku, djeluje već niz godina, a poznat je po svojim eksplicitnim tekstovima kao i izrugivanju raznim fenomenima i vrijednostima današnjeg društva. Njihov nastup bio je čista protuteža Muscle Tribe-u i Gužvi, a različiti glazbeni pravci upravo su ono po čemu su ova dva festivala i poznata. Što se toga tiče, predstavljanje ovogodišnjih izdanja odrađeno je zaista odlično.

Nakon njihovog nastupa, za posjetitelje su na raspolaganju ostali slovenski Dj-evi poznati kao Tetkine Radosti, koji su do dugo u noć vrtili remikseve šansona i šlagera bivše Jugoslavije. Unatoč tome, atomosfera u Vintage Industrial Baru ipak nije bila onakva kao je to bilo na prvom izdanju Block partyja. Iako je prostor kluba bio dosta dobro ispunjen, činilo se kako je dobar dio publike došao ciljano pogledati jedan od bendova, te je izostao trenutak druženja po kojem su ova dva festivala toliko poznata i omiljena. No, zato će šansa za “popravni ispit” biti u Bolu i Orahovici, gdje organizatori i ove godine najavljuju neke od najboljih ljetnih koncerata.

Graffiti Na Gradele održati će se od 27. do 29. srpnja, dok je jubilarno, deseto izdanje Ferragosto JAM-a na rasporedu od 3. do 6. kolovoza.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.