Drugi Festival romske kulture i aktivizma (FRKA) u Mikseru ovog vikenda

Izvor: SvetGitara.com, 26.Sep.2016, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi Festival romske kulture i aktivizma (FRKA) u Mikseru ovog vikenda

Festival romske kulture i aktivizma (FRKA) održaće se u Mikser hausu 30. septembra i 1. oktobra.

Tokom drugog po redu izdanja festivala biće održane brojne diskusije o aktuelnim problemima i trenutnoj situaciji u pogledu društvenog uključivanja Roma u Srbiji, zatim projekcije filmova, interaktivni likovni program, koncerti.

Debatne panele koji se bave različitim temama (obrazovanje Roma, zapošljavanje, prava romskih žena i devojčica, prava na stanovanje i dr.) pratiće >> Pročitaj celu vest na sajtu SvetGitara.com << filmovi koji se bave životom Roma u ovom regionu. Tako će prvog festivalskog dana publika imati priliku da pogleda višestruko nagrađivano dokumentarno ostvarenje„Naša škola“ (Our School, 2011). Film prati troje romske dece iz malog grada u Transilvaniji koji učestvuju u projektu ukidanja segregacije u lokalnoj školi boreći se protiv ravnodušnosti, tradicije i predrasuda humorom, optimizmom i visprenošću. Na festivalu će biti prikazan i igrani film „Papuša“ (Papusza, 2013) zasnovan na istinitoj priči o dirljivoj sudbini prve romske pesnikinje koja je zapisala i objavila svoje pesme što je bilo u suprotnosti sa tradicionalnim ponašanjem žena u romskoj zajednici.

U okviru muzičkog programa prvog dana festivala koncerte će održati grupa KAL sa brojim gostima iz kulturnog i javnog života i Grubb, a 1. oktobra na večeri pod nazivom „Dame pevaju romski bluz“ nastupiće romski bend iz Niša Very Naiss, a romske pesme će pevati Bilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov.

Posetioci u Mikser hausu moći će da učestvuju u procesu stvaranja jednog umetničkog dela koje će raditi multimedijalni umetnik Zoran Tairović.

Festival romske kulture i aktivizma organizuje Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Nastavak na SvetGitara.com...






Povezane vesti

FRKA u Mikser House-u

Izvor: DANuBeogradu.rs, 26.Sep.2016

Festival romske kulture i aktivizma – FRKA biće održan u Mikser House-u, 30. septembra i 1. oktobra. Gosti festivala su Zoran Kesić, Sergej Trifunović, Marko Šelić Marčelo i Slobodan Boda Ninković. Oni će u okviru muzičkog programa prvog festivalskog dana romske pesme pevati na nastupu grupe...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SvetGitara.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SvetGitara.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.