Izvor: BalkanRock.com, 31.Jan.2016, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brigand, Random i NoYZ? održali žestok nastup u Gun Clubu

Brigand; foto: Miloš Cvetković

Sinoć se u beogradskom Gun Clubu obeležilo pet godina postojanja beogradsko-pančevačke grupe Brigand, kojoj su se kao gosti pridružili bendovi Random i NoYZ?.

Prva grupa koja je izašla na binu jeste NoYZ?. Ovaj bend postoji poprilično dugo i bavi se nekim grunge/metal pravcem – kao uzore navodi Alice in Chains, Nirvanu i Soundgarden što se sinoć i moglo čuti. Pružili su kratku, ali energičnu svirku >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << napakovanu žestokim rifovima i agresivnim vokalima koju je publika sasvim dobro prihvatila. Njihova setlista se sastojala iz pesama koje će sačinjavati novi album (od kojih se najviše izdvojila melodična “Pissoff“), koji je u pripremi, kako je rekao Stevan Radoičić, gitarista i pevač benda. Za vreme njihovog nastupa je Gun polako počeo da se puni i svirka Nojza je bila sjajno zagrevanje za ono što je usledelo nakon njih. A to je grupa Random čiji sastav čine dve devojke i dva mladića (od kojih je jedan i bubnjar grupe NoYZ? – Stefan Biljanovski).

Ovaj bend je vrlo interesantan – imaju dobre rifove, lepo usklađene gitarske deonice Angeline Kačunković i Ljubomira Brščića, izuzetno su usvirani i vrlo su energični uživo. Ovom prilikom su predstavili pesme sa svog jedinog izdanja, EP-ja “Smile & Wave” koje su sinoć dobile usavršeniji i kompletniji oblik u odnosu na onaj kakav imaju u studijskom izvođenju i od kojih su se najbolje istakle “Stoner” i “Slash“. Mana ovog benda jeste što pevaju na engleskom i to ih malo distancira od domaće publike – ukoliko bi se prebacili na maternji jezik, i te kako bi se izdvojili, s obzirom na to da jako malo bendova svira ovakav tip muzike (pop pank/alternativni rok) na srpskoj sceni, to jest, jako malo bendova ga sviraju ovako dobro. Doduše, Random je mlad bend, tako da imaju vremena da unose različite inovacije u svojoj muzici koje bi ih izdigle na domaćoj sceni.

Brzo po završetku nastupa Randoma, četiri čoveka koja stoje iza imena Brigand, pojavila su se na bini i kratko nameštali kako bi demonstrirali najdužu setlistu u svojoj petogodišnjoj karijeri – hrabro su je otpočeli novom pesmom “Kardio” na koju su se nadovezali jednim hitom grupe Jewy Sabatay (čiji je član bio Velibor Nikolić – gitarista i frontmen Briganda), a to je “94. Januar” koji je odmah izazvao ovacije sada već popunjenog Gun Cluba.

Bend je odsvirao publici dobro poznate pesme sa svog prvog albuma “Zaplešimo Grešnici” kao što su zarazna “Metak S Mojim Imenom“, furiozna “Mesečev Kum” i težak i spor “Heroj“, ali ono što je naročito interesantno jeste da su odsvirali šest novih pesama, koje će se naći na albumu koji bend trenutno sprema (radnog naziva “Sektaški Obredi Na Grobu Našeg Bivšeg Predsednika“) i koje najavljuju još beskompromisniji zvuk u odnosu na onaj kakav su gajili do sada, ali koji i dalje oblikuju interesantni aranžmani i rifovi – obratiti pažnju na pesme “Most Je Prešao Reku” i “Pravo Pa Desno“.

Čini se da je ovo najbolja postava koju je Brigand imao do sada – kombinacija Stevanovih i Veliborovih gitara čine jedan ogroman masivan zid zvuka koji se ne da srušiti, bas deonice Ilije Kojovića odlično uobličavaju ovu silnu buku, a utegnuti i glasni bubanj najmlađeg člana u bendu, Andreja Mladenovića (kome je inače matični bend Vizelj) pruža fantastičnu snagu i dinamiku datoj zvučnoj slici.

Petu godišnjicu Briganda slavio je bend, ali je sa njim slavila i publika. Oni najverniji su u konstantnoj kinetičkoj komunikaciji sa Veliborom iz petnih žila pevali omiljene pesme – što je dovelo do nekih važnih momenata oličenih u izvođenju “Voleo Sam Te“, “Okean Sreće” i čuvene “Nevena” (na kojoj je gostovao gitarista benda Sharks, Snakes & Planes, Mladen Miljuš) koja je dovela nastup do blistavog vrhunca i završetka nastupa.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.