Izvor: BalkanRock.com, 09.Jun.2016, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombarder – Okot iz pakla (2016)

Kada biste pitali metal fanove, posebno one tvrdokorne, da navedu jednu od stvari koja ih najviše nervira kad su bendovi u pitanju, odgovor bi nesumnjivo bio: dugačka pauza između objavljivanja dva albuma. Iako su pauze često i poželjne budući na to da akcenat uvek treba da se stavi na kvalitet, progres i muzičku evoluciju, a ne na kvantitet i puko štancovanje albuma, strpljenje u metal svetu baš i nije popularna osobina. No, kada posle šest godina diskografske tišine preslušate najnovije >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << izdanje kultnih jugoslovenskih thrash-speed metal legendi Bombarder, u potpunosti će vam biti potvrđeno da se strpljenje nekad zaista isplati, čak i preko svih očekivanja.

Bombarder, kao jedni od pionira ekstremnog zvuka na ovim prostorima, kao bend čija dva kultna izdanja „Speed Kill“ (1989.) i „Bez Milosti“ (1991.) i dan danas predstavljaju neka od glavnih metal ostvarenja na prostoru bivše Jugoslavije, prošli su trnovit put u proteklih 25 i kusur godina postojanja, ali su uspeli u onome u čemu su mnogi omanuli – da se održe i, uprkos svemu, nastave da, što bi metalci jednostavno rekli – praše.

Uz niz promena u postavi, više diskografskih pauza i niz drugih nezgodnih okolnosti, svetlost dana je konačno ugledalo i njihovo novo ostvarenje nazvano Okot iz Pakla“. Ovim albumom ostavili su utisak u potpunosti preporođenog benda koji doslovce svakim tonom svake pesme krajnje stručno objašnjava kako zapravo treba da se svira istinski, beskompromisni thrash/speed metal stare škole, ali ipak savršeno doziran modernim osveženjem u vidu, za početak, besprekorne, blistave produkcije koja je na celokupnu priču stavila poseban highlight – da ne bi bilo zabune, ovo je krajnje pozitivno konotirano.

Pesma koja se našla u ulozi „ledolomca” je možda čak shodno tome simbolično nazvana „Graditelj Hrama“ i jedna od njenih glavnih odlika, osim što momentalno osvaja razarajućom brzinom, neverovatnom snagom i isijavajućom energijom, jeste ta što će vas automatski povući dalje kroz album bez da vas pita da li to želite – a želećete. „Blizu Je Kraj“ (iako je zapravo tek druga numera po redu) sa svojim zaraznim rifom i refrenom i melodičnom solažom rapidno vodi do pesme koja je već sad jedan od favorita publike, a u pitanju je „Epitaf“, koja svojom kompleksnošću, uvek poželjnim i dobrodošlim prelazima (koji neminovno i moraju uticati na tu kompleksnost) pokazuje neku sasvim novu stranu benda u stvaralačkom smislu koja svakom ko je pratio rad istog jednostavno mora da se dopadne. „Spaljen“ i „Sam Protiv Svih“ se u tom smislu u potpunosti nadovezuju na nju i pokazuju jednog iskusnog izvođača koji od davnina zna šta radi, ali u sasvim novom ruhu – u svakom momentu znate da slušate Bombarder, ali svaki ton koji čujete je prožet nečim posebnim što ovaj album postavlja kao zaseban entitet u odnosu na sve prethodne – dosad je valjda jasna i ne mora posebno da se naglašava konotacija koja je ovde prisutna.

U samoj sredini se nalazi sjajni, pravi biser ovog izdanja, a u pitanju je pesma „Kroz Utrobu Noćne Dame“, koja prvo u potpunosti obara fenomenalnim uvodom, a potom naredna tri minuta lansira slušaoca u epicentar thrash metala, zlatne 80-e, i to radi uspešno do te mere da je u navratima nemoguće poverovati da je zapravo nastala u 2016. godini – naravno, ako ste ljubitelj ovakvog zvuka, jasno vam je da se to shvata kao veliki kompliment za kompozitora.

Nakon kratkog putovanja u prošlost, nastupa energična bomba „Da Ti Glavu Srubim Pseću“ koja predstavlja tipičnu, klasičnu thrash metal pesmu čija formula je vrlo jednostavna – oštrina, brzina, efektan solo i, kako je već više puta pomenuto, energija koja će vas oboriti s nogu. Laganiji prelaz se pravi sa naslovnom numerom, Okot Iz Pakla“, koja u pojedinim sekvencama podseća na starije radove benda, ali s druge strane ističe njihov progres, stoga bi ona na neki način bila savršeni spoj onog što je bend bio nekad i onog što je on sad, a samim tim se nesumnjivo svrstava u najsvetlije (ili bolje reći najtamnije?) tačke ovog albuma.

Jedan od, slobodno se može reći pobedničkih rifova i jedna od neosporno najboljih solaža su se ovde objedinili u pesmi „Satrati Sve“, koja, smeštena blizu samog kraja liste pesama, verovatno služi i da pokaže slušaocu kako se uzalud možda nadao da će naići na opadanje kvaliteta, ponavljanje, odrađivanje stvari čisto da bi se popunio prostor – ne, toga ovde nema, a to potvrđuju i naredne dve numere, „Dolina Smrti“ i „Potopljeni Raj“, koje obiluju gore pomenutim kvalitetima ništa manje od pesama sa početka, a paralelno s tim i savršeno vode ka kraju putovanja kroz ovaj album, koji je čak ukrašen i jednom obradom. Radi se o pesmi norveškog black metal benda Koldbrann, prepevanoj kao „Đavolja Vršalica“, koja je malo drugačijom atmosferom uspela da obogati ovo izdanje na sebi svojstven način. Po završetku slušanja „Okota Iz Pakla“ u celosti, albuma u obliku savršene celine maestralno podeljene u 12 delova, postalo je kristalno jasno da odlazak u penziju bend ne samo da ne treba, nego čak ne sme ni da vidi kao opciju, bar ne u skorijem periodu.

Karakteristični mračni tekstovi koji su svakako jedan od zaštitnih znakova Bombardera, upečatljiv i prodoran vokal koji se filuje preko tehnički krajnje precizne i usvirane ekipe u ulozi ritam sekcije, kao i dve gitare koje, rečju, znaju znanje i međusobno se savršeno komplementiraju i na to sve još pomenuta vrhunska produkcija celokupnog materijala – u kombinaciji su dali, već sad može da se kaže, jedno od najboljih metal izdanja u tekućoj godini. Iako se mladi bendovi uvek i sa razlogom forsiraju i predstavljaju nade srpskog metala novijeg doba, nikad ne treba otpisivati staru gardu jer upravo je ona ta koja je svojevremeno postavila standarde i temelje za dalji razvitak i rad kako same muzike, tako i grupa formiranih od strane nekih novih klinaca. Bombarder je svojim poslednjim albumom, koliko god to pretilo da zvuči prefinjeno za jedan metal bend, apsolutno briljirao i nakon ovoga sve što može da im se poželi je da nastave u ovom pravcu, kao i da nipošto ne čekaju novih šest godina za naredno izdanje!

Spisak pesama:

Save

Save

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.