Izvor: BalkanRock.com, 20.Jun.2017, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arcade Fire zaokružili odlično otvaranje INmusica #12

Arcade Fire / foto: Goran Novosel

Dvanaesta epizoda INmusic festivala u samom je startu već prvi dan opravdala činjenicu da su sve karte rasprodane danima prije početka. Lijepo vrijeme (konačno bez i natruha kiše i blata!) potaknulo je festivalsko raspoloženje. Zato je Otok mladosti od ranih večernjih sati vrvio ljudima i dobrim raspoloženjem.

Throes + The Shine okupili su lijepu publiku i raspoložili je za ples još prije osam sati. Energični miks rocka >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << i R&B-a iz Angole i Portugala priredio je odličan uvod u dan ispunjen vrhunskim imenima i prisutnima uz “Batidu” i “Tuyeto Mukina” priuštio i nešto jezične raznolikosti i uživanje u melodijama portugalskog jezika na World stageu.

Darko Rundek

Main stage je poslužio kao set za proslavu dvadeset godina od objavljivanja kultnog “Apocalypso“, prvog samostalnog albuma Darka Rundeka. Kroz bogati krajolik svoje karijere proveo nas je u veselom društvu poznatih nam lica. Jedinstvena Isabel, simpatični Igor Pavlica, šarmantna Ana Kovačić i njihovo veliko društvo slavili su na pozornici kao da im i ne treba naročito prilično velika publika koja ih je pratila u stopu. Stvorili su pravu karnevalsku atmosferu, teatralni show koji smo prvo pokušali uspoređivati s vizualnim elementima iz Laibacha ili ponekim trikom inspiriranim Floydima, da bismo na kraju odustali od pokušaja da se nađe poveznica s ičime i zaključili jednostavno – Rundek!

Na stejdžu se plesalo i kreveljilo, publiku se oduševilo nezaobilaznim “Apocalypso” i “Ruke“, a publika nije mogla ne reagirati na provalu energije koja se širila s bine te je na kraju prostor ispunjen potpuno neopterećenim pokretom i glazbom. Ljetno ozračje obilježeno je uz “More, more“, a manifest cijelog “Apocalypso now” potpisan je uz Rundekov tekst pjesme “Ay Carmela“. I, iako je na trenutke izgledalo smiješno i nismo bili baš potpuno sigurni što je to sve što nam ekipa pred očima priređuje, uvjerenje kojim su potpuno razuzdano zasuli pozornicu slavljem i domaćom atmosferom ostavilo nas je zadovoljno što smo mogli prisustvovati obilježavanju obljetnice tako bogate karijere.

Michael Kiwanuka

Dok završni rifovi na glavnoj pozornici još nisu zamrli, potpuno drugi film razvijao se natrag na World stageu, gdje nas je čekao odlični Michael Kiwanuka. Gomila koja se okupila da ga čuje svjedoči o ogromnom talentu mladog glazbenika koji je jučer, u razgovoru s Balkanrockom skromno izjavio “ako postoje ljudi koji bi željeli doći, i ja bih volio još svirati u ovom dijelu Europe”. E pa, možemo reći da ga očekujemo ponovno, budući da je publika jednako srčano pjevala pjesme poput “Cold little heart” s novijeg albuma “Love & Hate” i one sa prvijenca “Home again” kao što je lagana “I’m getting ready“. Dijelove seta dio publike je na kraju ipak proveo žamoreći , ali oni koji su se dali potpuno očarati nisu se dali omesti. Uživalo se, možda i najviše, uz naslovnu pjesmu s prvog albuma, “Home again“. No najviše je ocjene ipak zaslužila “I’m a Black Man in a White World” koja je, uz blues note karakteristične za Kiwanuku, očarala elementima groovea i funka, uz odličnog Michaela Jablonku na gitari.

Arcade Fire

Tako je došao red na finale prvog dana festivala, povratnike Arcade Fire. S novim albumom pred vratima, otvorili su nastup Abba-inspiriranim singlom “Everything Now” i odmah rasplesali publiku. U zraku se osjećala odlična atmosfera koju su još podigli s “Rebellion (Lies)“, a nakon “No Cars Go” i jake reakcije publike, bilo je jasno da gledamo bolji nastup u odnosu na onaj iz 2011. Arcade Fire su se u međuvremenu isprofilirali kao jedan od najatraktivnijih live bendova današnjice iako se setlista u tih šest godina nije znatno mijenjala. Bend je u tom razdoblju izdao samo jedan album s kojeg smo mogli čuti tri pjesme – “Reflektor“, “Afterlife” i “Here Comes the Night Time“. Na atraktivnoj “Ready To Start” su pive letjele u zrak, plesalo se i skakalo, a “Suburbs” je posvećena Davidu Bowieju, koji je uvelike utjecao na bend i, kako je Win rekao, na sve prisutne. Službeni dio nastupa je završio s “Neighborhood #3 (Power Out)“, da bi uslijedio bis sa himničnom “Wake Up“, pravim vrhuncem prvog dana festivala. Arcade Fire su tako potvrdili svoj status svjetskog benda koji i kod nas ima veliku publiku te ih relativno uskoro ponovno možemo očekivati na nekom novom susretu.

Zaokružen je tako jako dobar prvi dan festivala, a s velikim očekivanjima očekujemo današnji nastavak na čelu s Kings of Leon i Alt-J.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.