“A za šta se vi borite?” – Invasion from the East u Novom Sadu

Izvor: BalkanRock.com, 06.Feb.2016, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“A za šta se vi borite?” – Invasion from the East u Novom Sadu

Novosadski omladinski centar CK13 bio je sinoć mesto održavanja još jednog izdanja Invasion from the East festivala. Prisutni su mogli da uživaju kako u punk rocku, tako i u sludge i doom metalu i hard rocku. Ovaj izvanredan nastup publici su pružili bendovi Madresi, Trigger, Let The Cigar Die i Northern Revival.

Prvi te večeri nastupio je zrenjaninski bend Madresi, koji je svoju izvedbu počeo tačno u 22 časa. Publike tada nije bilo puno, ali je bend >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << polako počeo da zagrejava atmosferu. Nastup su otpočeli pesmom ”It’s only turbo-folk”, koja se, kao i mnoge otpevane pesme te večeri, nalazi na njihovom albumu ”Odvedi me odavde”. Ovaj tročlani bend, koji se sastoji od bubnjara Stevana Drinića, basiste Aleksandara Acha i gitariste i vokala Vladimira Maksimovića, su svoj neosporivi rock and roll sa karakterističnim punk elementima izneli na energičan način. U 22:30 časova su najavili svoju poslednju pesmu za to veče, ”Prodajem Emocije”, koje se nalazi na novom istoimenom albumu ovog benda. Publika je polako počela da se okuplja, da bi uskoro Madresi binu prepustili sledećem bendu.

Na binu su se popeli članovi beogradskog benda Trigger. Publika je počela polako da se približava sitnoj bini Crne kuće. Trigger je svoju izvedbu otpočeo pesmom ”Ponor”, za kojom je usledila ”Spritus” (obrada pesme ”Ti mi se tako sviđaš’‘). Njihovoj eksplozivnoj muzici, kao i jakim i snažnim zvucima, još više su doprinele tri gitare i njihovi solo momenti, kao i moćan glas vokala Milene Branković, koji može dostići kako duboke, tako i visoke note. Ovo je jedna od stvari koje muziku ovog benda čine specifičnom. Bubnjevi su bili takvi da je headbangovanje bilo gotovo neizbežno. Glasno opominjući celu publiku: ”Dobro je***o razmislite za šta se borite”, Milena je najavlila sledeću pesmu ”Od kostiju i pepela” koja se nalazi na njihovom novom albumu ”Vreme čuda”. Zatim je usledila obrada pesme ”Ena”, koju su izveli na takav način da bi se nesumnjivo i najveći obožavaoci Haustora oduševili. Iako za ovu pesmu, kao i za pesmu ‘‘Spiritus” postoji dosta diskusija, moramo priznati da ovaj bend unosi takvu dozu energičnosti u te obrade koje originali ne poseduju. Oko 23>30 časova, usledila je poslednja pesma za to veče, ”Navika”.

Usledile su potom naše komšije, ili bolje rečeno Let The Cigar Die iz Mađarske, u malo obnovljenom sastavu sa novim bubnjarom, kojem je ovo bila druga svirka do sada. Nastup su započeli pesmom ”Credit for Killing”. Žestoki ritmovi stvorili su pravu mračnu atmosferu ovog doom i sludge metal benda. Dosta drugačiji od prva dva benda, Let The Cigar Die je već uveliko punu Crnu kuću uveo u skroz drugačije raspoloženje. Iako su na početku bile male tehničke poteškoće, ova četiri momka su to brzo rešila. Zatim su izveli svoju novu pesmu ”So Confused”, kada je publika, kako u prvim, tako i u poslednjim redovima poludela (mada možda je na to dosta uticalo i jeftino pivo Crno kuće). Jedini koji je definitivno bio luđi čak i od publike bio je gitarsita ovog benda, koji je u publiku ušao svega 6 puta. Ovo samo pokazuje koliko se gitarista, kao i ostatak benda, uneo u to što svira i koliko se predao tome. Pri sledećem uskakanjem u publiku gitaristi se pridružio i pevač. Na pretposlednjoj njihovoj pesmi, ”Lifer”, bendu se pridružio i pevač Northern Revivala, koja je zvučala kao neki crossover između stoner metala, progressiva i dooma. I… gitarista je opet sišao u binu. Po osmi put. Završavajući svoj repertoar za to veče sa pesmom ”I Wish You’‘, bend je poželeo dobrodošlicu na binu sledećem bendu.

Bio je to Northern Revival. Iako je dobar deo publike počeo da se razilazi, ipak su oni najizdržljiviji i najveći ljubitelji ove muzike ostali do samog kraja. Silina. Jačina. Snaga. Samo su jedne od reči kojima se može opisati ovaj bend. Slični doom i stoner metal zvuci kao i kod njihovih prethodnika karakterisali su i bend ova četiri momka. Otpočeli su pesmom sa svog novog albuma ”Mouth Full of Dirt” koji su objavili na proleće prethodne godine. Basista Davorin Vrhovac, gitarista Aleksandar Rajić, bubnjar Marko Šumanovac zajedno sa vokalom Petrom Randeljem digli su na noge i doveli do ludila i tu malobrojnu masu koja je još ostala u Crnoj kući. Odsvirali su i pesme ”Truth on a Cold Plat”, ”Life Consume” i Numbers” a za kraj su ostavili ”Square With the House of Go”. Ovaj mlad bend je svojim sugrađanima u Crnoj kući, zajedno sa ostala prethodna tri benda, nesumnjivo pružio dobar provod i svirku za pamćenje.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.