60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1990. godine

Izvor: BalkanRock.com, 27.Avg.2015, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1990. godine

Te 1990. godine bend Metallica osvaja svoju prvu gremi nagradu. Faith No More sa svojim albumom “The Real Thing” stiže na Billbord top 10 listu, samo godinu dana nakon objavljivanja. Po prvi put počinje da se emituje emisija “MTV Unplugged”. Rođendan Boba Marleya postaje nacionalni praznik u Jamajci. Billy Idol doživljava tešku saobraćajnu nesreću na motoru. Roger Waters sa mnogo brojnim gostima na bini izvodi  Pink Floyd’s The Wall >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << u Berlinu, u znak proslave rušenja Berlinskog zida nekoliko meseci ranije. Zajedno sa njim nastupice Scorpions, Cyndi Lauper, Sinéad O’Connor, Bryan Adams i mnogi drugi. Pa da krenemo sa top 10 iz 1990. godine.

10. It Must Have Been Love – Roxette

“It Must Have Been Love” pesma urađena za potrebe filma “Pretty Woman” režisera Garryja Marshalla. Važi za jednu od njihovih najpoznatijih pesama pored hitova kao što su “Listen To Your Heart” i “The Look”. Singl je prvobitno objavljen 1987. godine pod nazivom “It Must Have Been Love (Christmas for the Broken Hearted)” nakon zahteva izdavačke kuće da bend snimi božićni hit singl. Tekst u ovoj pesmi razlikuje se u nekim strofama od verzije iz 1990. godine. Nakom izlaska filma singl postaje veliki hit, časopis Billboard magazine ovaj singl svrstava u svoju listu najboljih top 100 hitova 90-tih. Švedski pop pevačica Shirley Clamp 2006. godine objavljuje verziju pesme na švedkom jeziku pod nazivom “När kärleken föds”.

9. “Cowboys from Hell” – Pantera

Prvi singl sa njihovog debi albuma istoimenog naziva. “Cowboys from Hell”. Vazi za jednu od njihovih najpoznatijih pesama zahvaljući čuvenom rifu koji važi za jedan od najboljih metal rifova ikada. Na ovom albumu Pantera značajno menja svoj zvuk kao i stil, ostavljajući za sobom svoje glam metal korene ulazeći u eru thrash metala. Ključnu ulogu na albumu igraju kompleksne i moćne solaže i rifovi Dimebaga Darrella, i jak i brz ritam bubnjeva njegovo brata Vinniea Paula. VH1 ovu pesmu proglašva za jednu od najboljih metal pesama svih vremena. Od izlaska albuma pesma ulazi u njihov stalni koncertni repertorar. Nijhova najpoznatija live izvedba ove pesme bila je na festivalu “Monsters in Moscow” 1991. godine gde su svirali pred više od 500.000 ljudi.

8. “Cherry Pie” – Warrant

“Cherry Pie” prvi singl sa njihovog istoimenog album. Prvobitni naziv albuma bio je “Uncle Tom’s Cabin”, pesma “Cherry Pie” dodata u poslednjem trenutku na album. Nakon zahteva izdavačke kuće da se na albumu mora naći pesma koja će idealno parirati pesmi “Love in an Elevator” benda Aerosmith. Singl dostiže veliki uspeh na Top ten i Bilbord listi kao i na listi mainstream rock pesama. Važi za jednu od “rok himni” a VH1 je proglašava za jednu od najboljih hard rock pesama svih vremena. Uprkos velikom uspehu pesme, mnogi kirtičari spot za ovu pesmu uzimaju za jednu od najgorih rok sptova svih vremena. Solažu za ovu pesmu uradio je gitarista benda Poison CC Devile.

7. “Been Caught Stealing” – Jane’s Addiction

Sing sa njihovog treceg albuma “Ritual de lo Habitual” i ponovo je objavljena 2006. godine na njihovoj kompilaciji “Up From The Catacombs”. Vazi za jednu od njihovih najpoznatinij i najuspešnijih pesama kao i za najbolju modernu rok pesmu. Pesma zapravo govori o krađi u radnjama gde se i u spotu vide članovi benda kako kradu stvari iz marketa. Pesma se nalazi i na listi “The Rock and Roll Hall of Fame’s 500 Songs that Shaped Rock and Roll”. Pesma se pojavljuje u mnogim filmovima i tv serijama, kao i na miksu albumu Liama Howletta (The Prodigy) ” The Dirtchamber Sessions Volume One”. Najpoznatiju obradu ove pesme uradio je Richard Cheese.

6. “Killer” – Adamski feat. Seal

“Killer” njegov prvi debi singl sa albuma “Dr. Adamski’s Musical Pharmacy” .Pesmu je urado u saradnji sa R&B zvezdom Seal. Zahvaljući ovoj saranji Adamski dostiže velike uspehe na top listama širom sveta, posebno u Britaniji. Godine 1991. Seal objavljuje novu verziju pesme za potrebe svog debi albuma “Seal”. Spot za ovu pesmu dobio je nagradu za najbolji muzički spot. Najpoznatije obrade ove pesme uradili su George Michael na svom live albumu “Five Live” i finski sastav Northern Kings.

5. “Kool Thing” – Sonic Youth

“Kool Thing” je prvi značajan singl Sonic Youtha sa njihovog albuma “Goo”. Ideja za pesmu potekla je iz intervjua koji je Kim Gordon uradila za magazin Spin sa reperom LL Cool Jejom. Spot za ovu pesmu bio je prvi koji su oni uradili nakon što su potpisali ugovor za poznatom izdavačkom kućom Geffen Records. Spot je režirala Tamra Davis. Gitarista benda Placebo, Brian Molko izjavio je da je ova pesma zapravo razlog zašto bend Placebo nastao. Pesma se pojavljuje u igrama Guitar Hero III: Legends of Rock, i Rock band.

4. “Unbelievable” – EMF

Sing sa njihovog debi albuma “Schubert Dip” postiže veliki uspeh u Britaniji i Americi gde dostiže prvo mesto na Bilbord top listi. Važi za jedan od najprodavanijih singlova u Britanijih 90-ih godina. U pesmi se može čuti i glas komičara Andrewa Dice Claya koji izgovara čuveni deo pesme  “You’re unbelievable”. VH1 svrstava ovu pesmu u listu Najboljih pesama 90-ih godina.

3. Nothing Compares 2 U – Sinéad O’Connor

Pesmu koju je prvobitno napisao Prince za jedan od svo bend The Family i objavljena je 1985. godine. Veliki uspeh pesma dostiže nakon što se našla na njenom debi albumu “I Do Not Want What I Haven’t Got” koji je uradila zajedno sa producentom Nelleem Hooperom. Pesma govori o osećanjima ostavljenje osobe. Važi za jedan od najprodavanijih singlova 90-ih i dostiže platinasto izdanje. Spot za pesmu osvaja MTV muzičku nagradu za: Video godine, najbolji ženski video i najbolji post-modernistički spot. Časopis Rolling Stone i VH1 ubrajaju ovu pesmu u listu najbojih pesama svih vremena.

2. “Thunderstruck” – AC/DC

Glavni singl sa njihovog albuma “The Razors Edge”. Pesma je objavljena kao singl u Nemačkoj, Australiji, Japanu i Americi gde dostiže veliki uspeh na Bilbord top listi rok pesama. Nakon izlaska pesma ulazi u njihov stalni koncertni repertoar do dan danas. U spotu koju je sniman u Londonskoj akademiji Brixton majce sa natpisom “AC/DC – I was Thunderstruck” nosili su svi ljudi u pubilci za potrebe snimanja spota. Nakon što se pesma pojavila u digitalnom formatu prodato je više od milion kopija. Važi za jednu od ulitamtivnih rok pesama svih vremena.

1. “Enjoy the Silence” – Depeche Mode

Sing sa njihovog sedmog albuma “Violator”. Zajedno sa pesmom “Personal Jesus” sa istog albuma postaje jedna od njihovih najpoznatijih pesama. Pesma osvaja nagradu za najboji singl Britanskih muzičkih nagrada. Mnogo brojni izvođači uradili su obradu ove pesme kao što su Tori Amos, Anberlin, Failure, Breaking Benjamin, Hybrid i Lacuna Coil. Remix pesme bend je objavio 2004. u okviru album kompilacije Remixes 81–04. Spot za pesmu režirao je Anton Corbijn a urađen je po ideji knjige za decu Mali Princ. Obradu pesme beda Lacuna Coil časopis New York Post svrstava u listu najbojih obrada.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.