60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1988. godine

Izvor: BalkanRock.com, 15.Avg.2015, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1988. godine

Godine 1988. glam metal sastav L.A. Guns izdaje svoj debi album pod istoimenim nazivom. Michael Jackson ponovo osvaja američke top liste svojim singlom “Man In The Mirror” sa albuma “Bad”. Nakon raspada grupe The Smiths, Morrissey objavljuje svoj prvi solo album. Metallica izdaje svoj četvrti album “And Justice For All”, i objavljuje svoj prvi spot za pesmu “One”. Pa da krenemo sa top 10 iz 1988. godine.

Širom >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << sveta godinu su obeležili otvaranje Brodvej mjuzikla “Fantom iz opere“, u Kaljariju se održavaju Zimske olimpijske igre a u Beogradu je otvoren prvi McDonalds restoran. U Čehoslovačkoj se organizuju prvi protesti protiv socijalističkog režima, dok film “Poslednji kineski car” dobija 9 Oskara. Mlada Celine Dion pobeđuje na pesmi Evrovizije, a iz Avganistana se povlače trupe Sovjetskog saveza. U Zapadnoj Nemačkoj održano je Evropsko prvenstvo u fudbalu koje osvaja Holandija pobedom od 2:0 protiv Svojetskog saveza.

10. “Fast Car” – Tracy Chapman

“Fast Car” prvi singl sa njenog istoimenog debi albuma, i jedna od njenih najpoznatijih pesama. Nakon nastupa na sedamdesetom rođendanu Nelsona Mandele singl postaje veliki hit na top listama u Americi i Britaniji. Časopis Rolling Stone ovu pesmu svrstava u listu 500 najboljih pesama svih vremena. Naredne godine singl osvaja Gremi nagradu za najbolji pop singl, ovo je ujedno bila i njena prva gremi nagrada.

9. “Twist in My Sobriety” – Tanita Tikaram

Singl koji je Tanitu “vinuo u zvezde” i njenom debi albumu “Ancient Heart” doneo veliki uspeh na evropskim i američkim top listama. Prvi stih pesme “All God’s children need traveling shoes” je zapravo naziv knjige autorke Maye Angelou. Spot za ovu pesmu režirao je Gerard de Thame, i u njemu je prikazano siromašno selo u Boliviji i svakodnevnica sa kojom se bore tamošnjih stanovnici. Najpoznatiju obradu ove pesme uradila je Liza Minnelli zajedno sa bendom Pet Shop Boys.

8. “Angel of Harlem” – U2

Singl sa njihovog trećeg albuma “Rattle and Hum”. Pesma je posvećena džez muzičariki Billie Holiday koja se preselila u Harlem 1928. godine. U pesmi se pominju i druge džez ikone poput Johna Coltranea i Milesa Davisa, kao i čuveni njujorški džez klub Birdland. Pesma dostiže veliki uspeh na nemačkim i britanskim top listama, i sam vrh na Bilbord listi Mainstream rock pesama.

7. “Dirty Diana” – Michael Jackson

“Dirty Diana” jedan od najpoznatijih singlova Michaela Jacksona, pesmu je  uradio zajedno sa legendarnim gitaristom Steveom Stevensonom (deo Billy Idolovog benda). Ovo je bio njegov peti singl sa albuma “Bad”. Zahvaljući velikom globalnom uspehu ove kompozicije, Jackson postaje prvi izvođač čiji singlovi sa istog albuma dospevaju na same vrhove top lista širom sveta. Ovo je bila njegova druga hard rock pesma u karijeri pored pesme “Beat it”. Spot za ovu pesmu osvojio je nagradu za najbolji muzički spot.  Pesma je bila na stalnom repertoru turneje “Bad World Tour” od 1987. do 1989. godine.

6. “Bad Medicine” – Bon Jovi

Pesma sa njihovog četvrtog albuma “New Jersey” koji važi za jedan od njihovih najuspešnijih singlova ikada. “Bad Medicine” ulazi u sastavni deo njihovog koncertnog repertoara, i nalazi se na nekoliko njihovih live i best of kompilacija. Pesma se pojavljuje u video igri Rock Band 3, kao i u filmu “Jay and Silent Bob Strike Back”.

5. “Every Rose Has Its Thorn” – Poison

“Every Rose Has Its Thorn” važi za jednu od najpoznatijih power balada 80-ih, sa njhovog drugog albuma “Open Up and Say… Ahh!.” Ovo je ujedno bio i njihov jedini singl koji je dospeo na sam vrh top lista u Americi. Pesma se pojavljuje u mnogim filmovima i TV serijama. Najpoznatija obrada ove pesme urađena je u filmu “Rock Of Ages” u kojem Tom Kruz zajedno sa Mary J. Blige, Julianne Hough, i Diegom Bonetom izvodi ovu numeru. VH1 svrstava ovaj singl u top najboljih pesama 80-ih, kao i u listu 100 najboljih pesma svih vremena. Pesmu je napisao frontmen benda kada je otkrio da ga devojka vara.

4. “Never Tear Us Apart” – INXS

Singl sa njihovog šestog albuma “Kick“. Pesmu je napisao klavijaturista Andrew Farriss. Nakon smrti pevača Michaela Hutchencea 1997. godine pesma je od strane fanova, proglašena za njegovu himnu, nakon što je na ceremoniji njegove sahrane tokom iznošenja kovčega puštena upravo ta pesma. Mnogobrojni muzičari uradili su obradu ove pesme. Najpoznatije su obrade Joea Cockera i Toma Jonesa. Nova verzija “Never Tear Us Apart” snimljena je 2010. godine sa američkim pevačem Benom Harperom.

3. “Don’t Worry Be Happy” – Bobby McFerrin

Svi se dobro sećamo legendarnog zviždanja iz pesme “Don’t Worry Be Happy”. To je bila prva akapela pesma ikada koja je dospela na sam vrh Bilbord top liste. Pesma je osvojila Gremi nagradu za najbolji album i pesmu godine. U ovoj pesmi većina instrumenata oponašana je glasom. Korišćena je u mnogim filmovima, predsedničkim kampanjama, tv serijama i reklamama. U spotu za ovu pesmu pojavljuju se čuveni komičari Robin Williams i Bill Irwin, a naš Rambo Amadeus napisao joj je pandan pod imenom “Don’t Happy, Be Worry”.

2. “Smooth Criminal” – Michael Jackson

Sedmi singl sa albuma “Bad” posvećen je ženi koja je bila žrtva brutalnog napada u svom stanu. “Smooth Criminal” je trebao biti originalan naziv albuma “Bad” ali je producent albuma Quincy Jones odustao od ove ideje. Ovo je još jedna od njegovih najpoznatijih pesama, koja je bila sastavni deo svakog koncerta na “Bad”, “Dangerous” i “History” turneji . Pesma se pojavljuje u njegovom filmu “Moonwalker” iz 1988. godine. Postoje čak četiri verzije ovog spota u kojima on izvodi svoj čuveni “anti-gravity lean”. Najpoznatiju obradu ove pesme uradio je bend Alien Ant Farm a proslavila je hrvatski instrumentalni duo 2Cellos.

1. “Sweet Child o’ Mine” – Guns N’ Roses

Treći singl sa njihovog debi albumaAppetite for Destruction” i jedini njihov singl koji dospeva na sam vrh Bilbord top liste u Americi. Pesma govori o bivšoj supruzi Alxa Rosea, Erin Everly. Čuveni rif ove pesme Slash je smislio dok se igrao sa svojom gitarom. U svojoj autobiografiji Duff McKagan govori o tome kako je Slash “Sweet Child o’ Mine” smatrao za jednu od najgorih pesama Gunsa. Spot za pesmu osvojio je nagradu za najbolji Heavy Metal spot. Časopis Rolling Stone ovu pesmu svrstava u top listu najboljih pesama svih vremena, a časopis Guitar World proglašava je za jednu od najboljih gitarskih pesama ikada. Najpoznatiju obradu ove pesme uradila je američka pevačica Sheryl Crow.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.