60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1977. godine.

Izvor: BalkanRock.com, 28.Maj.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1977. godine.

Dugačke kose, nezaobilazne zvoncare i još nazobilazniji šepureći hod niz ulicu – dobrodošli u “Vesele 70te”! Davna 1977. lagano je nagoveštavala primicanje kraja jednoj neverovatnoj deceniji, deceniji koju su označili nizovi političkih skandala, preokreta na polju kulture i nazdrživog razvoja tehnologije. Širom sveta formiraju se muzički sastavi koji će svojim radom postaviti temelje popularne muzičke kulture, svoje korake praveći na putevima koji su im utrle, tada već >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << pomalo prevaziđene, ikone rokenrol muzike 60tih, čija slava neminovno gasne.

Na polju svetskih dešavanja, 1977. bila je veoma turbulentna godina. U istoriji avio-letova ostaće upamćenja po najvećoj nesreći ikada zabeleženoj, kada je u sudaru dva boinga 747 svoje živote izgubilo preko 600 putnika. Anvar al-Sadat bio je prvi egipatski predsednik koji je posetio Izrael, i tako otpočeo duge mirovne pregovore. Potpisan je i prvi ugovor o ograničavanju nuklearnog naoružanja, ugovor kome će se do kraja godine priključiti 15 zemalja sa nuklearnim arsenalom. Ironija je da iste godine počinju i prvi testovi sa novonapravljenom neutronskom bombom.

Ova godina ostaće upamćena i kao jedna od najbitnijih u razvoju svetske kinematografije. Do tada neviđeni spektakl naučne fantastike, ispunjen nezamislivim “specijalnim efektima”, prvi put će ugledati svetlos dana – film “Ratovi Zvezda- Nova nada” američkog reditelja Džordža Lukasa počeće svoje putovanje ka tituli jednog od najpoznatijih filmova ikada. I naravno, Han Solo je pucao prvi, ne sumnjajte u to! Iste godine mladi Džon Travolta u popularnu kulturu uvešće čuveno “šepurenje” i pokazati nam lude disko pokrete u “Groznici subotnje večeri“, a Rodžer Mur će nastaviti da ubija zlikovce, uvijen u šarm čuvengo agenta 007 u filmu “Špijun koji me je voleo“.

1977. jugoslovenska televizijska publika već uveliko uživa u avanturama “beogradskog mangupa” Baneta Bumbara, čiji lik je tumačio poznati glumac Branko Cvejić, a ljubitelje muzike oduševila su izdanja “Negde postoji netko” – Draga Mlinareca, album “Indexi” istoimene legendarne grupe, “Glavom kroz zid” – Parnog Valjka, kao i album “Među zvezdama” – YU grupe.

10. “Black Betty” – Ram Jam

Listu od 10 najboljih pesama te 1977. godine započinjemo bezvremenskim hitom grupe

Ram Jam – “Black Betty”. Folk i bluz legenda Lid Beli prvi je snimio ovu pesmu još davne 1939. dok se veruje da njeno poreklo vodi još iz 19. veka, kada su je na plantažama pamuka pevali robovi. Naravno, ova rana verzija nije zvučala ni približno moćno kao ona koju su nam predstavili mladi muzičari sa Long Ajlenda. Zbog svog zaraznog rifa i odlične energije, pesma koja je 1977. nakon kratkog vremena postala melodija koju su usta širom sveta pevušila, do danas će ostati jedan od najpoznatijih hitova ovog američkog sastava.

9. “We Will Rock You”- Queen

Ruku pod ruku sa još jednim gigantskim hitom ovog legendarnog benda, pesmom “We Are the Champions”, ovo je, zasigurno, jedna od najprepoznatljivijih pesama u istoriji rok muzike. Skoro je nemoguće slušati je a da vam ruke i noge ne počnu udarati u dobro poznatom ritmu. Zanimljivo je da veći deo pesme čine samo glas i perkusije, barem do 35 sekundi pred kraj – kada Brajan Mej započinje verovatno svoju najbolju solo deonicu ikada!

8. “Heroes” – David Bowie

1977. Dejvid Bouvi ponovo ispisuje stranice muzičke istorije. Pesma “Heros” biće objavljena kao sing, ali i kao noseća pesma istoimenog albuma. Uprkos slabom uspehu na listama hit pesama u Britaniji i Americi, ova numera vremenom će postati jedna od najpoznatijih pesama ovog neverovatnog muzičara. O kasnijem uspehu pesme govori i podatak da je doživela svoje obrade u preko 30 različitih verzija, dok su je na svojim albumima prezentovali i druga velika imena muzičke scene.

7. “God Save The Queen” – Sex Pistols

Snimljena kao drugi singl mladog britanskog benda Sex Pistols, ova pesma će kasnije naći svoje mesto i na istorijskom, prvom i jedinom albumu ovog pank sastava – Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols! Malo je reći da je, zbog svog kontraverznog teksta, ova numera podigla buru emocija i reakcija u, do tada, poprilično ukalupljenoj Velikoj Britaniji. BBC i IBA odbijali su da je puštaju, ali je ona uspela da prokrči svoj put do ušiju mladih buntovnika širom sveta i postane pank himna mnogim kasnijim generacijama.

6. “Cocaine” – Eric Clapton

“Cocaine” je prvi put snimljenja godinu dana ranije, 1976. od strane tada malo poznatog kantri-bluz gitariste Džej Džej Kejla. I pesma, a i sam Kejl, postaće poznati odmah nakon snimanja odlične obrade ove numere od strane jednog od najboljih gitarista svih vremena, Erika Kleptona. Kleptonova verzija će kasnije dobiti epitet jedne od njegovih najboljih tvorevina, uprkos neverovatnom radu koji je ovaj poznati muzičar izrodio tokom godina.

5. “Stayin’ Alive” – Bee Gees

Nezamislivo je proći kroz 70te bez nekih od najpoznatijih disko hitova decenije. Pesma koja je ruku pod ruku sa Travoltom i filmom “Groznica subotnje večeri” predstavljala jedan od najkultinijih momenata disko talasa, ostaće poznata i kao najpoznatija numera benda Bee Gees. Momci sa neverovatno piskavim glasovim svoju karijeru nastaviće kroz niz hitova, ali u decenijama koje slede sve te hitove pomračiće veličina ove pesme. Ako do sada niste – obevezno se savetuje da uz ovu pesmu izvedete svoju verziju čuvenog Travoltinog “šepurenja” u jednoj dužoj šetnji niz ulicu – osećaj je neponovljiv!

4. “Psycho Killer” – Talking Heads

Prvi put izvođena od strane benda The Artistics 1974., ova pesma svoju punu afirmaciju dobija tek tri godine kasnije, nakon što je jedan od predstavnika američkog “novog talasa”, bend Talking Heads, svrstao na svoj album Talking Heads: 77. Polu-narativna pesma odlično oslikava psihološko stanje serijskog ubice, a Talking Headsi uspeli su od nje da naprave jednu od najprepoznatljivijih himni novog talasa. Naravno, mora se izdvojiti i nezaobilazno zavodljiva bas linija koja se provlači kroz pesmu i daje joj nesvakidašnju dimenziju.

3. “Whole Lotta Rosie” – AC/DC

Čuvena numera australijskog hard rok benda veoma brzo je postala himna nastala iz pera braće Jang i Bon Skota. Kao poslednja numera, na inače hitovima pretrpanom albumu – Let There Be Rock, ova pesma će, zajedno sa planetarnim hitom “Thunderstruck” vremeon postati jedan od najpoznatijih melodija rok muzike. Domaća publika imala je priliku da sluša australijski bend 2009. godine u Beogradu, a svi koji su tu priliku i iskoristili verovatno se sa pozitivnom jezom sećaju momenta kada se na bini pojavila maskota Rouzi, praćena prepoznatljivim rifom koji je vrištao iz gitare Angusa Janga!

2. “The Passenger” – Iggy Pop

Ako se za Pati Smit može reći da je “baka” pank muzike, onda Iggy Pop definitivno nosi epitet “deke“. Jedan od najuticajnijih pank muzičara ikada ostavio je trag na svetskoj muzičkoj sceni sarađujući sa bezbroj velikih imena svetske muzike, ali i kroz svoj bogati rad. Na Igijevom albumu iz 1977. koji nosi naziv Lust for Life, svoje mesto našla je i pesma “The Passenger”. Ova pesma, kako je kasnije i sam Igi prokomentarisao, uspešno je uhvatila duh nomadskog života pank muzičara 70tih godina. Verovatno najprepoznatljivija po svom refrenu ( tokom kojeg Dejvid Bouvi peva prateće vokale) numera “The Passenger” brzo je postala opšte popularna, a ta popularnost ne jenjava ni do danas.

1. “Go your own way” – Fleetwood Mac

Verujem da se mnogi od vas ne bi složili sa stavljanjem ove pesme na listu 10 najboljih za ovu neverovatnu godinu, ali gledano iz tadašnje perspektive – 1977. definitivno je bila godina Feetwood Maca. Pesma “Go your own way” izdata je kao sing u januaru 1977. godine, a kasnije će se naći i na albumu Rumours, najuspešnijem izdanju ovog britansko-američkog sastava. Numera će veoma brzo ndostići sam vrh kako britanske tako i američke hit liste, a album će, nošen hitovima na tom istom vrhu ostati skoro celu sledeću godinu. Rumours će dostići neverovatni uspeh, i širom sveta biće prodat u preko 40 miliona primeraka – tako postavši jedan od najprodavanijih albuma svih vremena.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.