Izvor: BalkanRock.com, 15.Okt.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

12. Rok memorijal: Nišlije u čast Čupi

Streetcore Unity, foto: Ivana Božić

Sinoć je niškom u Black Stage klubu održan 12. po redu Rok memorijal “Najvažnije je biti zdrav” u čast Zoranu Radosavljeviću – Čupi.

Zahvaljujući ljudima – prijateljima, kolegama, omladini – koji još uvek drže u sećanju Čupu i sve što je on uradio, ovaj memorijal se održava i održavaće se dokle god postoji scena u Nišu. Iz godine u godinu, Čupini prijatelji organizuju ovaj memorijal u saradnji sa >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << udruženjem građana Balkanrock. Na ovogodišnjem memorijalu sviralo je pet bendova, svi različitih godina, žanrova i pogotovo staža. Predvorje kluba, kao i sam klub, bili su puni. Black Stage je, prema inicijalnom mišljenju, bio premali za manifestaciju ovog tipa i veličine, što se ispostavilo da je tačno.

Neutro

Prvi bend, inače najsvežiji na niškoj sceni, Neutro, otpočeo je veče jednim od hitova rok muzike 90-ih godina, pesmom “What’s up” (4 Non Blondes). Marijana Stojanović, koju dugo nismo imali prilike da vidimo na bini u ulozi pevačice, pokazala je da ima i dalje ono što treba za sjajan ženski vokal i to je publika potvrdila glasnom vokalnom pratnjom i igrom. Nizali su obrade, kako domaćih tako i stranih, hitova poput “Motori” (Divlje Jagode) i “Ti me ne voliš” (Negative). Pored Marijane, ovaj bend čine Miloš Kostov (gitara), Dušan Kostić (bas gitara) i Nikola Đorđević (bubnjevi). Dušanu Kostiću je, na kraju nastupa, bila uručena knjiga našeg basiste Milana Srdanovića “Bass Bookvar” i ovaj gest bio je ispraćen velikim aplauzom.

Streetcore Unity

Streetcore Unity, kao po običaju, napunio je salu fanovima malo drugačijeg žanra od ostalih večeras. Predstavnici hardcore žanra, sa sveprisutnim šutkama (kasnije i malom tučom), obeležili su veče svojim pesmama “Loyal to the Death“, “Two dead boys” kao i obradom pesme “Prodane duše” (Totalni promašaj). Black Stage je bukvalno bio popunjen, što je uostalom i doprinelo da atmosfera bude odlična.

Kramer

Kramer. Šta reći više? Bend osnovan 90-ih godina, ponovo se vratio na scenu 2014. godine na jubilarnom desetom memorijalu. Nastup su otvorili “Septembarskom tajnom“, koja je imponovala starijoj publici, koja ih poznaje i prati dugo. Međutim, zanimljiva činjenica je da se Black Stage počeo puniti mlađom publikom tek za nastup ovog benda. Oni su uz poznate zvuke hitova ovog benda poput “I kao ti, i kao ja“, “Potraži me” i druge, uživali, igrali, pevali iz sve snage (iako je nekolicina njih konstantno grešila tekst). Repertoar benda upotpunjen je obradama pesama “Here I go again” (Whitesnake), “Another Brick in the wall” (Pink Floyd) i “Smoke on the Water” (Deep Purple). Za kraj svog nastupa odabrali su “It’s my life” (Bon Jovi). Savršen odabir pesme za završetak nastupa, ako mene pitate.

The Wild Side

Bend The Wild Side, veterani niške scene pojačani mladom nadom, Lazarom Petrovićem (gitara, usna harmonika), poznatom kao deo Benny Brickman Banda, su mladoj publici održali jasnu i izuzetno glasnu i ritmičnu lekciju o tome šta znači rokenrol. Oni su svirali obrade poznatih bendova prošlog veka poput “House of the rising Sun” (Animals), “People are strange” (The Doors), “Call me the breeze” (Lynyrd Skynyrd), “Honkey Tonk Woman” (The Rolling Stones). U prvim redovima igralo se, pevalo i plesalo neprestano.

Opposite Way

Za kraj, bend koji je definitivno označio veče kao rokenrol omaž Čupi, Opposite Way. Relativno nov bend koji već iza sebe ima nekoliko autorskih pesama. Ali, suprotno očekivanjima, oni su razbili. Sada se u Black Stage-u malo bolje moglo stojati i disati bez problema, ali je i dalje bio tu neodoljiv miris piva, cigara i nepogrešiv zvuk rokenrola. Njihov repertoar sastojao se od obrada poznatih pesama poput “White Wedding” (Billy Idol), “Johnny B. Goode” (Chuck Berry), “Wish you were here” (Pink Floyd) i druge. Za kraj njihovog nastupa i večeri generalno, bend je odsvirao “Knockin On Heavens Door” (Gun’s N’ Roses), pesmu kojom se Memorijal tradicionalno zatvara u pratnji volontera, muzičara i Čupinih prijatelja.

Save

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.