Izvor: BalkanRock.com, 16.Sep.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 legendarnih groupie djevojaka

„Mi smo ovdje zbog glazbe, mi inspiriramo glazbu.“ – Ovu mudru rečenicu izjavila je groupie djevojka Penny Lane u filmu „Almost Famous“. Pa iako se njezin lik u filmu svodi na trčanje za zauzetim pjevačem, ta izjava i nije toliko daleko od istine.

Da, groupie djevojke vole biti u društvu slavnih glazbenika. Da, to bivanje u društvu zapravo podrazumijeva razuzdani seks. No unatoč tome, mnoge od njih s pravom se mogu nazvati muzama. Izmučenim glazbenicima koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << tjedne i mjesece provodili na turnejama, originalne groupie djevojke služile su kao razbibriga i ispušni ventil, ali su im isto tako bile majke i djevojke. Uvijek na usluzi, bilo da im zatreba seks, topli ručak ili samo netko da im drži glavu dok povraćaju.

Iz tog razloga izdvojili smo deset djevojaka kojima su glavna razbibriga u životu zaista bili sex, drugs & rock ‘n’ roll, ali koje su u tome bile toliko uspješne da su na ovaj ili onaj način ostavile trag u povijesti.

10. Tura Satana

Japanka Tura Satana najpoznatija je kao glumica i egzotična plesačica, ali ju se nerijetko svrstava u klub prvotnih groupie djevojaka. Iako se u njezinoj maloj crnoj knjižici (da, i djevojke to posjeduju!) nalazi tek jedno slavno ime, ono je dovoljno da Tura ostane zapaćena u groupie povijesti. To nije nimalo čudno ako znate da je slavno ime bio sam Kralj Elvis. Legenda kaže da je upravo vatrena Azijatkinja naučila Elvisa Presleya neke od najmaštovitijih pokreta u krevetu. Njemu je to bilo dovoljno da ju zaprosi (što je ona odbila), a nas je impresioniralo dovoljno da ju svrtamo na broj deset.

9. Devon Wilson

Gotovo pa iznimka hippie ere bila je Devon Wilson, djevojka koja je svoju „karijeru“ izgradila ponajviše zahvaljujući svojoj tamnoj puti. Crne groupie djevojke bile su rijetkost toga vremena, a koliko je Devon uspjela iskoristiti svoju posebnost govori i njezin status supergroupija. Iako se svojedobno zabavljala s Mickom Jaggerom, Brianom Jonesom, Ericom Claptonom i Jimom Morrisonom, Devon Wilson najzapamćenija je po svojoj vezi s Jimijem Hendrixom, a iz čega je i proizašla njegova pjesma „Dolly Dagger“, posvećena upravo dotičnoj mladoj dami.

8. Chris O’Dell

Poslovna žena u svijetu glazbe ili jedna od najvećih groupija, vječita je dilema oko Chris O’Dell. Činjenica je da je Miss O’Dell (upravo ona iz pjesme Georgea Harrisona) bila zaposlenica Apple Recordsa, a kasnije i suradnica Rolling Stonesa i Boba Dylana, ali to ju nije ni malo omelo da Jaggera, Dylana, Claptona i Ringa Starra provede kroz svoj krevet. Chris O’Dell tako je saznala sve njihove tajne, bila bliska prijateljica članovima bendova i njihovim ženama (!), a čak joj je pripala i čast pjevanja back vokala na pjesmi „Hey Jude“. Kako god ju nazivali, Miss O’Dell očito je otkrila recept kako da u svijetu glazbe dobije sve, a i više od toga.

7. Lori Maddox

Jedna od nalmlađih groupie djevojaka svakako je bila Lori Maddox. Iako je navodno već s 13 godina izgubila nevinost sa slavnim Davidom Bowiem, prava kontroverza oko nje uglavnom je vezana za Jimmy Pagea. I inače poznat kao „malo pomaknut“ po seksualnim pitanjima, Page se zaludio s Lori kad je njoj bilo tek 14 godina te ju je praktički dao oteti i dovesti u svoju hotelsku sobu. Mlađahna Lori nije se previše bunila, pa su njih dvoje nakon toga duže vrijeme bili u vezi, koja je zbog njezinih nježnih godina čak i u ta luda vremena bila prilično riskantna za Pagea. Cijela zavrzlama bila je i inspiracija za tekst pjesme „Sick again“ koja govori o čekanju da ona navrši 16 godina.

6. Tawny Kitaen

Ultimativna video djevojka i navodno glumica, Tawny Kitaen najpoznatija je po pojavljivanju u spotovima Whitesnakea. Ako ste makar jednom pogledali neki glam metal video spot, tada znate taj tip djevojke – duge noge, malo odjeće i mnogo, mnogo kose. Tawny je u svojoj kolekciji prikupila Robbina Crosbyja (Ratt), Johna Taylora (Duran Duran) i Tommy Leeja (Mötley Crüe), no najimpresivniji primjerak ipak je sam David Coverdale. Zavodljiv ples i čeznutljivi pogledi u “Here I Go Again”, “Is This Love” i sličnim angažmanima očito su urodili plodom, pa je Coverdale svoju groupie djevojku odveo i pred oltar. Začudo, taj brak nije potrajao.

5. Connie Hamzy

Willie Nelson, Gene Simmons i Paul Stanley iz Kissa, Neil Diamond, Mick Fleetwood i John McVie iz Fleetwood Maca, cijeli Van Halen, Chicago i ZZ Top… Sve to samo je djelić duge liste imena koje je u svom krevetu ugostila Connie Hamzy. U njezinom malom arkansaškom Little Rocku svi su bili dobrodošli, a “Sweet Connie”, kako su joj glazbenici tepali, opjevana je i u pjesmi Grand Funk Railroadsa – “We’re an American Band”: “Sweet, sweet Connie, doin’ her act/ She had the whole show and that’s a natural fact.” Očito, nema se tu što više nadodati.

4. Cynthia Albritton

Manje poznata po prezimenu, a mnogo više prema nadimku Plaster Caster (plaster cast = gipsani odljev), Cynthia je bila višestruka umjetnica. Inače navodno vrlo sramežljiva u djetinjstvu, na prijedlog profesorice umjetnosti da krene raditi odljeve stvari, Cynthia se odlučila za, ni više ni manje, već penise slavnih glazbenika. Da cijela priča bude zanimljivija, prva mušterija bio joj je Jimi Hendrix, a nakon njega je popis samo rastao. Ova dovitljiva djevojka vrlo je brzo postala poznata u rock krugovima, a osim prilike da provede noć s nekima od najvećih zvijezda, nakon svega je mogla zadržati i vrlo opipljiv suvenir. Njoj u čast napisano je nekoliko pjesama, od čega je najpopularnija “Plaster Caster” grupe Kiss, a o Cynthiji je snimljen i dokumentarac.

3. Pattie Boyd

Mnoge od djevojaka s ove liste bile su inspiracija svojim idolima, no rijetko koja može se pohvaliti da su pjesme posvećene njoj već godinama planetarni hitovi. Pattie Boyd u svoj je pohod na glazbenike krenula s 19 godina kada je kao manekenka upoznala Georgea Harrisona. Dvije godine kasnije postala mu je žena, a u međuvremenu ga je povremeno varala s Ronnijem Woodom. Zanimljivost koja o njoj kruži je da je unatoč sklonosti k glazbenicima ipak svojevremeno odbila Micka Jaggera. Dugo je odbijala i Erica Claptona koji je njoj u čast napisao „Laylu“. Pattie je na kraju ipak popustila te napustila Harrisona i udala se za Claptona, a onda postala inspiracija i za „Wonderful Tonight“. Iako ni taj brak nije potrajao, neupitno je da je ta velika romansa izrodila  jednako velike hitove.

2. Bebe Buell

Dvije su stvari po kojima je Bebe Buell bila posebnija od ostalih groupija. Prva je njezina neopisiva ljepota koja je malokoga ostavljala ravnodušnim, a drugo je činjenica da je zatrudnjela s glazbenikom. S obzirom na luda vremena i promjene partnera, zapravo je pravo čudo što takvih kao nje nema mnogo više. Poznata kao manekenka i Playboyeva zečica, Bebe Buell bila je tražena roba. Njezine usluge koristili su Mick Jagger, David Bowie, Jimmy Page, Rod Stewart, Elvis Costello, Steven Tyler i mnogi drugi, a upravo je ovaj potonji bio sretne ruke (ili nečeg drugog) pa je uz grupija dobio i dijete gratis. Slučajnost ili razrađena namjera – nije poznato, no svijet im u svakom slučaju zahvaljuje na prekrasnoj glumici Liv Tyler. Pa, barem gospođici Buell, čiji je izgled Liv očito naslijedila.

1. Pamela Des Barres

Svaka od djevojaka s ovog popisa na neki je način bitna, svaka je imala mnoštvo slavnih glazbenika u svom krevetu (ili u najmanju ruku barem Micka Jaggera), i svaka je na neki način bila nečija muza. Ali Pamela Des Barres osoba je koja je magiju i mistiku groupie kruga prenijela sveukupnom svijetu.

„Mick je dao novo značenje pojmu lizanje, što me nije ni najmanje iznenadilo; te usne!!! Molim vas!!!“ Ovaj i slični upisi samo su djelić pikanterija koje je Miss Pamela iznjela u svojim dnevnicima s kojima se proslavila. Iskreni zapisi otkrili su mnogobrojne (uglavnom seksualne) priče o slavnim glazbenicima, a istovremeno su stvorili pomalo romantičnu sliku o groupijima. Svaka prosječna mlada djevojka lako se može pronaći u njezinim zaljubljenim razmišljanjima i ljubavnim patnjama, s razlikom što je ovdje uključen rock glamur, droge i beskrajna zabava. A koliko je u tom svijetu Pamela bila važna govori i činjenica da je lik Penny Lane s početka ovog teksta inspiriran upravo njome.

Raskalašena djevojka ili romantična duša, bilo kako bilo, Pamela Des Barres svakako je i danas jedna od najzaslužnijih za održavanje kulta groupija na životu. Pa i unatoč činjenici da su njihovi zlatni dani završili još prije nekoliko dekada.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.