Ko je i koliko nudio za kupovinu Fejsbuka?

Izvor: Prva.rs, 17.Apr.2014, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je i koliko nudio za kupovinu Fejsbuka?

Među prvima koji su želeli da kupe Fejsbuk bila je društvena mreža Frendster, koja se danas bavi video igrama. Oni su “bacili oko” Fejsbuk mnogo pre nego što je on zaživeo u praksi, ali je realizacija bila nemoguća zbog nedostatka finansija.
Jedan od interesenata bio je i Gugl, a upravni odbor je čak i odobrio pregovore. Iako je Gugl bio spreman da uloži neverovatnih 15 milijardi, posao nije sklopljen, ali je >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << zato ova “propuštena” poslovna prilika prema pisanju “Business Insider-a” zauvek promenila tok kompanije Fejsbuk.

Viakom je u proleće 2005. ponudio čak 75 miliona za kupovinu Fejsbuka. Godinu dana kasnije dogovori su otišli dalje, pa je ponuda dostigla cifru od dve milijarde, tačnije 1,5 milijardi uz dodatnih 800 miliona u kešu. Fejsbuk je želeo više novca unapred, pa se Viakom povukao.
Zvuči neverovatno, ali iste 2005 godine, Mark Zakerberg i Šon Parker, susreli su se sa predsednikom kompanije “MySpace” DeVulfom, i tom prilikom mu ponudili da kupi Fejsbuk za 75 miliona (ista cifra koju je te godine nudio Vaikom?). On je odbio ponudu, baš kao i deseterostruko veći iznos koji je Zakerberg tražio samo godinu dana kasnije.

U ulozi kupaca bili su i: Microsoft, News Corp, NBC, Yahoo kao i AOL. 

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.