Ženeva na ispitu, stopirane akcije

Izvor: B92, 18.Apr.2014, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženeva na ispitu, stopirane akcije

Kijev -- Naoružane proruske grupe ne napuštaju zgrade vlade na istoku Ukrajine, a vlasti im prete "konkretnim akcijama" posle praznika, uprkos sporazumu iz Ženeve.

Proruski zvaničnici kažu da će napustiti zgrade samo ako ukrajinska vlada podnese ostavku, dok im iz Kijeva odgovaraju da imaju rok do kraja praznika.

Ukrajina, Rusija, EU i SAD su u četvrtak postigle dogovor u Ženevi da preduzmu korake >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u cilju smirivanja tenzija duž zajedničke ukrajinsko-ruske granice posle više od mesec dana nemira.

Međutim, portparol separatista izjavio je za BBC da je Kijevska vlada ilegalna i da oni neće odstupiti dok Vlada Ukrajine ne podnese ostavku.

Na drugoj strani, ukrajinski ministar spoljnih poslova je rekao da "proruski separatisti imaju nekoliko dana da napuste zgrade" ili će biti "suočeni sa konkretnim akcijama nakon Uskrsa".

Istovremeno, stigla je vest da je antiteroristička akcija vlasti u Kijevu "ušla u neaktivnu fazu", iako nije potpuno obustavljena.

"Zbog praznika i dogovora iz Ženeve, naš posao je trenutno i zasad u neaktivnoj fazi. Štab i dalje radi i izrađuju se novi planovi", rekla je porptarolka ukrajinske službe bezbednosti Marina Ostapenko.

Aleksandar Gnezdilov, portparol samoproklamovane Narodne Republike Donjeck, rekao je da će njegova grupa napustiti zgradu Vlade samo ako "ilegalna" kijevska vlada raspusti parlament i predsedničku administraciju.

Još jedan vođa demonstranata rekao je da neće otići ukoliko proevropski protestanti ne napuste trg Majdan u Kijevu. Samoproglašeni lider proruskih separatista u istočnoj Ukrajini Denis Pušilin izjavio je da ne smatra da sporazum izmedju Rusije i Ukrajine obavezuje njegove ljude da se razoružaju i isprazne zgrade administracije koje su okupirali.

"Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov nije ništa potpisao u naše ime, već u ime Ruske Federacije", rekao je Pušilin.

On je rekao da će njegovi ljudi razmotriti napuštanje zgrada administracije kada vlada u Kijevu uradi to isto, dodajući da se nastavljaju pripreme za referendum o većoj atuonomiji od Kijeva planiran za 11. maj. Rusija je negirala raspirivanje separatizma u istočnoj i južnoj Ukrajini Ukrajinski mediji preneli su informaciju da je danas bilo pucnjave u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinska vojska otvorila je vatru kao bi oterala demonstrante sa barikada u Sergejevki, javio je ukrajinski Interfaks, citirajući lokalne medije. Informacija za sada nije potvrđena.

Kijev: Akcija se nastavlja

Aktivisti samoproglašene Narodne republike Donjeck su preuzeli kontrolu nad gradom Seversk u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, objavili su ruski mediji.

Istovremeno, ukrajinska Državna bezbednost je saopštila da će akcija ukrajinske vojske protiv proruskih separatista na istoku zemlje biti nastavljea.

"Antiteroristička operacija i dalje traje, a kada će biti završena zavisi od toga koliko dugo će teroristi biti u našoj zemlji", izjavila je portparolka ukrajinske službe bezbednosti Marina Ostapenko.

Napetost u istočnoj Ukrajini ne jenjava jer su proruski separatisti, većinom naoružani, zauzeli najmanje devet gradova.

Predsednik SAD Barak Obama pozdravio je ženevski sporazum, ali je upozorio da će SAD i njeni partneri pooštriti sankcije Rusiji ukoliko postignut dogovor ne bude ispoštovan.

Izgledalo je da je sporazum, koji je sklopljen uz posredovanje SAD i EU, sprečio neposrednu krizu, ali ne nudi garancije za dugoročno rešenje, navodi AP.

Sporazumom je predviđeno da zgrade koje su zauzele proruske grupe budu vraćene. Ali nijedna vladina zgrada u istočnoj Ukrajini još nije ispražnjena, javili su juče lokalni mediji.

Šta je dogovoreno u Ženevi pročitajte u posebnom tekstu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proruske grupe: Oslobodićemo zgrade ako vlada da ostavku

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Apr.2014

Naoružane proruske grupe, koje kontrolišu zgrade vlade u istočnoj Ukrajini, ne pokazuju znake popuštanja, uprkos sporazumu između Moskve i Kijeva i kažu da će napustiti okupirane zgrade samo ako ukrajinska vlada podnese ostavku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.