Zakletva Moskvi na vojnu neutralnost

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jun.2016, 03:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakletva Moskvi na vojnu neutralnost

Vladajuća Jedinstvena Rusija na marginama 15. kongresa te partije u Moskvi potpisala je Deklaraciju o saradnji s predstavnicima političkih partija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske.

U saopštenju Jedinstvene Rusije stoji da su potpisnici ovog dokumenta složni da za jugoistočnu Evropu poseban značaj u "smanjenju međunarodne napetosti" predstavlja razvoj inicijative "niza balkanskih političara o formiranju teritorije suverenih neutralnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << država u kojoj bi bile Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina".

"Taj projekat ima za cilj da postane strateška regionalna doktrina i da u budućnosti bude ugrađena u evropska razmatranja nove kontinentalne arhitekture bezbednosti", navodi se u saopštenju Jedinstvene Rusije u kom se ocenjuje da je za problem balkanske i opšteevropske bezbednosti neophodno traženje "zajedničkih vanblokovskih rešenja".

Rukovodilac Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za izučavanje Slovena RAN Jelena Guskova ističe da je reč o veoma važnom aktu za koji se tek uslovno može reći da predstavlja prvu fazu u objedinjavanju i jačanju ruskog uticaja na prostoru Balkana.

- To je ipak međustranački sporazum partija koje u svojim zemljama negde imaju, a negde nemaju uticaj u kreiranju politike poput Crne Gore. Možemo reći da je ovo korak u jačanju ruskog uticaja na Balkanu samo ako svi stavovi iz Deklaracije u budućnosti postanu deo državne politike tih država. Podsetiću da je Rusija za ljude sa prostora Balkana uvek imala veliki značaj, čak i u situaciji kad su one vodile drugačiju politiku. Otuda je ovo mali, ali veoma važan korak približavanja zemalja Balkana Rusiji i regionima koji su alternativa EU, a tu mislim na evroazijski ekonomski savez - zaključuje Guskova.

* "Ako se Srbija duboko integriše u EU, Rusija će..."

* Zabrinutost Moskve zbog uvlačenja Crne Gore u NATO

* Na meti zapadnih obaveštajaca: Ko to popisuje proruske strukture u Srbiji?

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.