Vremeplov: Umro Kutuzov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2017, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vremeplov: Umro Kutuzov

1813 - Umro je ruski vojskovođa Mihail Ilarionovič Kutuzov, jedan od najvećih vojnih stratega 19. veka. Uprkos protivljenju cara Aleksandra I i generala, u vreme napada francuskog cara Napoleona I na Rusiju 1812, posle bitke kod Borodina, pustio je Francuze da uđu u praznu i kasnije zapaljenu Moskvu, a zatim im je naneo totalni poraz, stalnim napadima trupa iz pozadine. Tom postupnom taktikom Kutuzov je praktično uništio do tada nepobedivu Napoleonovu vojsku. Napoleon je na Rusiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krenuo sa 600.000 vojnika a vratio se sa svega nekoliko desetina hiljada. U ratu protiv Osmanskog carstva 1811. veoma uspešno je komandovao ruskom Moldavskom armijom. Zbog njegove velike popularnosti u ruskom narodu, u Sovjetskom Savezu su u Drugom svetskom ratu ustanovljena tri Ordena Kutuzova.

Dogodilo se na današnji dan. Danas je petak, 28. april, 118. dan 2017. Do kraja godine ima 247 dana.

1442 - Rođen je engleski kralj Edvard IV, vođa dinastije Jork u građanskom "Ratu dveju ruža" protiv pristalica dinastije Lankaster. Presto je osigurao pobedama svojih snaga 1461. u ključnim bitkama kod Mortimer Krosa i Toutona. Krunu mu je 1470. preoteo prethodnik na prestolu Henri VI, ali je pobedom nad vojskom Lankastera u bici kod Tuksberija 1471. ponovo postao kralj i vladao je do smrti 1483.

1758 - Rođen je američki državnik Džejms Monro, predsednik SAD od 1817. do 1825. Godine 1823. proklamovao je "Monroovu doktrinu", s geslom "Amerika Amerikancima". Bio je to i izraz težnji poslovnih krugova SAD da obezbede tržište, ali osnovni cilj je bio da se potisnu evropske sile. SAD je posebno smetala namera "Svete alijanse" da se oružjem uguše pobune u kolonijama u Srednjoj i Južnoj Americi protiv španske i portugalske metropole.

1789 - Pobunjena posada engleskog broda "Baunti" ostavila je zapovednika, okrutnog kapetana Vilijama Blaja i 18 njegovih pristalica u vodama kod Tahitija. Blaj je posle 48 dana dramatične plovidbe i više od 3.500 milja uspeo da se domogne ostrva Timor u današnjoj Indoneziji (tada holandska). Uhvaćenim pobunjenicima je kasnije suđeno u Engleskoj.

1804 - U Zemunu je održan sastanak srpskih ustanika i Turaka, uz posredovanje Austrije. S turske strane bilo je 12 dahija iz Beograda, a sa srpske vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe, vojvoda Janko Katić, barjaktar Tanasko Rajić i prota Mateja Nenadović, koji su predočili da je teško postići mir dok Turci pale srpske kuće, seku glave viđenijim ljudima i terorišu narod. I u trenutku dok su pregovori vođeni Turci su palili srpske kuće na Čukarici iznad koje se vio gust dim vidljiv iz Zemuna. Srpski pregovarači su se potom vratili u Ostružnicu i započeli pripreme za napad na Beograd.

1878 - Rođen je američki filmski i pozorišni glumac Lajonel Blajt, poznat kao Lajonel Barimor, koji se kao dete proslavio glumeći Olivera Tvista, a pred kraj života je kao težak invalid, sedeći u stolici, odigrao više izvanrednih karakternih uloga. Filmovi: "Grand hotel", "Ostrvo Largo", "Dama s kamelijama", "Raspućin i carica", TV serija "Dr Kilder".

1918 - Umro je srpski nacionalni borac Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu na Vidovdan 1914. Atentat je Beču poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju, čime je izazvan Prvi svetski rat. Princip se pred policijom i sudom držao herojski i kao maloletnik osuđen je na 20 godina teške tamnice. Zbog nehumanih zatvorskih uslova, (desna ruka mu je amputirana navodno iz zdravstvenih razloga) oboleo je od tuberkuloze i umro je u tamnici u gradu Terezin u današnjoj Češkoj šest meseci pre konačnog sloma Austro-Ugarske.

1919 - Na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu 32 države, uključujući Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, osnovale su - Društvo naroda. Sve države potpisnice obavezale se na zajedničku akciju protiv agresije, odrekle su se upotrebe sile i prihvatile obavezu mirnog rešavanja sporova.

1936 - Umro je egipatski kralj Fuad I, koji je na presto Egipta stupio 1922. Prethodno je pod britanskim protektoratom 1917. postao egipatski sultan, a titulu kralja uzeo je kad je Velika Britanija dala Egiptu formalnu nezavisnost 1922. Na prestolu ga je nasledio sin Faruk I.

1945 - Italijanskog diktatora Benita Musolinija, zajedno s ljubavnicom, ubili su italijanski partizani u mestu Donga na obali jezera Komo, dan pošto su ih zarobili.

1952 - Japan je posle poraza u Drugom svetskom ratu povratio suverenitet i nezavisnost, stupanjem na snagu mirovnog ugovora potpisanog u San Francisku 1951.

1969 - Predsednik Francuske Šarl de Gol podneo je ostavku posle nepunih 11 godina na čelu Pete republike koju je stvorio. Ostavka je bila moralni čin legendarnog generala. Povukao se posle referenduma o regionalizaciji zemlje i ukidanju Senata, na kojem je većina glasala protiv njegovih ideja.

1977 - Andreas Bader i ostali uhvaćeni članovi nemačke levičarske terorističke grupe "Bader-Majnhof" osuđeni su na doživotnu robiju posle dvogodišnjeg suđenja u Štutgartu.

1986 - Sovjetska vlada objavila je da se dva dana pre toga dogodila velika nuklearna nesreća u elektrani u Černobilju.

1999 - Vlada Savezne Republike Jugoslavije podnela je Međunarodnom sudu pravde u Hagu tužbu protiv zemalja NATO zbog neovlašćene upotrebe sile započete agresijom 24. marta 1999.

1999 - Jugoslovensko ministarstvo za informacije saopštilo je da je potpredsednik Savezne vlade Vuk Drašković smenjen zbog istupanja u javnosti suprotnog stavovima te vlade i narušavanja njenog ugleda, posle čega su ostavke podnela sva trojica ministara iz Srpskog pokreta obnove - Milan Komnenić, Milan Božić i Slobodan Nenadović.

2001 - Prvi svemirski turista u svetu, Amerikanac Denis Tito platio je 20 miliona dolara kako bi učestvovao u okviru ruske svemirske ekspedicije.

2002 - U helikopterskoj nesreći poginuo je gubernator ruske Krasnojarske oblasti general Aleksandar Lebed.

2003 - Ruski svemirski brod "Sojuz", prva svemirska letelica s ljudskom posadom lansirana posle katastrofe američkog šatla "Kolumbija", pristao je uspešno uz Međunarodnu svemirsku stanicu.

2004 - Američka TV mreža CBS objavila je fotografije iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Graib koje su američki vojnici podvrgavali torturi.

2004 - U seriji istovremenih napada islamskih separatista na policiju, i reakciji snaga bezbednosti, na više mesta na jugu Tajlanda poginula su najmanje 93 islamska pobunjenika, četvorica policajaca i jedan vojnik.

2005 - Nacionalna skupština Iraka prihvatila je velikom većinom glasova sastav nove iračke vlade Ibrahima el Džafarija, čime je prvi put, posle više od 50 godina, Irak dobio demokratski izabranu vladu.

2007 - U Talinu u Estoniji, 96 osoba je povređeno a 600 uhapšeno u sukobima zbog uklanjanja spomenika Sovjetskoj armiji.

Demolirano je oko 50 objekata, uglavnom prodavnica. Uklanjanje bronzanog spomenika vojniku Crvene armije ozlojedilo je deo od oko 300.000 Rusa koji žive u Estoniji, zemlji sa 1,3 miliona stanovnika.

2007 - U blizini dve šiitske džamije kod glavne trgovačko-poslovne ulice u iračkom svetom gradu Karbala u eksploziji automobila-bombe ubijeno je 50 osoba dok je 70 povređeno.

2008 - Najmanje 70 lica je poginulo, a 420 je povređeno, u sudaru dva putnička voza na istoku Kine. Nesreća se dogodila kada je voz koji se kretao iz Pekinga ka letovalištu Kingdao iskliznuo iz šina i sudario se u mestu Cibo, u provinciji Šandong, sa drugim vozom koji je dolazio iz suprotnog pravca, iz letovališta Jantai.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.