Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jun.2016, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina odbila da kupi ruski gas

MOSKVA- Ukrajinska kompanija „Naftogas Ukrajine“ smatra da je cena gasa koju je predložila Moskva previsoka i ne namjerava da kupuje gorivo pod takvim uslovima, izjavio je direktor za razvoj biznisa „Naftogasa“ Jurij Vitrenko.

Direktor Ministarstva energetike Rusije Aleksandar Novak ranije je izjavio da neće biti nikakvih promjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u cijeni u okviru ugovora.

„Ministarstvo energetike Rusije kaže da će nam ’Gasprom‘ u trećem kvartalu prodavati gas po cijeni od 177 dolara. Sa ispravkom u energetskoj vrijednosti to znači da će cijena u ugovorima biti 182-183 dolara. Oni smatraju da je to čak i niže od tržišne cijene. Mi tako ne mislimo“, napisao je Vitrenko na svojoj fejsbuk stranici.

Prema njegovim riječima, na njemačkom tržištu cijena u julu bila je ispod 173 dolara, tako da će Kijev cjelokupnu količinu gasa kupiti na evropskom tržištu.

Početkom nedjelje, „Naftogas“ je uputio „Gaspromu“ zahtjev za obnavljanje isporuke od druge polovine 2016. do aprila 2017. „Naftogas“ je izjavio da je predložio „Gaspromu“ da potpiše aneks ugovora za sljedeća tri kvartala, smatrajući ekonomski opravdanom cijenu na nivou „hab minus prevoz“.

Ukrajina je odbila ruski gas u novembru 2015. godine i uvozi tranzitni gas iz Evropske unije, tvrdeći da je jeftiniji.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kijev: Ruski gas preskup, uvozićemo iz Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2016

Ukrajina će verovatno ignorisati nedavnu ponudu Rusije za isporuke gasa Kijevu u trećem kvartalu 2016. godine i okrenuće se kupovini gasa u Evropi, izjavio je danas zamenik direktora ukrajinske državne energetske kompanije Naftogas, Jurij Vitrenko...Iz Naftogasa su ove nedelje saopštili da je očekivano...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.