U Moskvi uskoro Srpski trgovinski centar

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Okt.2014, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Moskvi uskoro Srpski trgovinski centar

BEOGRAD - U Moskvi će početkom iduće godine biti otvoren punkt srpske privrede pod nazivom Srpski trgovinski centar, a odgovore na sva pitanja potencijalni izvoznici na rusko tržište i oni koji traže strateške partnere, mogu dobiti na elektronskoj adresi inforusija@pks.rs, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.

Na sastanku posvećenom realizaciji mogućnosti koje u ovom trenutku pruža otvaranje tržišta Ruske Federacije za robu i usluge iz Srbije predsjednik Privredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << komore Beograda Milivoje Miletić rekao je da će se Komora ubuduće konkretno baviti svakim potencijalno rastućim tržištem za srpski izvoz.

 Komora je servis privrede, a sada je potrebno učiniti sve kako bi se bolje iskoristio, prije svega Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji do sada nije bio dovoljno iskorišćen, kao i posljedice sankcija Evropske unije, naveo je Miletić.

 Zbog toga je, kako je istakao, formiran Koordinacioni centar u Privrednoj komori Srbije da operativno pomaže srpskim izvoznicima u Rusku Federaciju, a važno mjesto je predstavništvo PKS u Moskvi.

Direktor predstavništva PKS u Moskvi Sveta Vasiljević ocijenio je da je veoma povećano interesovanje i ruskih i srpskih privrednika za saradnju, što potvrđuje i podatak da Srbija od početka ove godine bilježi rast izvoza od 22 odsto i da je izvoz premašio milijardu dolara.

 Vasiljević je najavio da će svi privrednici koji se jave, dobiti odgovore u najbržem roku, istakavši da je prvi korak koji svaki izvoznik u Rusiju mora da učini, sertifikacija proizvoda i to isključivo u ruskim sertifikacionim kućama, a da su procedure sertifikacije zahtjevne i dugotrajne.

Učinili smo sve da se sertifikacija srpskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda skrati na svega nekoliko mjeseci, ali je potrebno da sve srpske firme koje ulaze u taj proces ispune sve prethodne uslove, rekao je Vasiljević.

 On je najavio projekat otvaranja Srpskog trgovinskog centra ili doma u Moskvi već početkom iduće godine.

  Ovoj projekat zajednički će realizovati Privredna komora Srbije, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede i stotinak srpskih preduzeća i privrednika, koji se prijave na javni konkurs, koji će biti uskoro raspisan, rekao je Vasiljević i dodao da će ovaj Centar će biti svojevrsni izložbeni prostor za srpske proizvode. Vasiljević je naglasio da je za rusko tržište neophodan, prije svega, dobar kvalitet, ali ne i ogromne količine proizvoda na raspolaganju, kako se do sada vjerovalo, već i manje serije originalnih i autohtonih srpskih proizvoda, kao što su vina i rakije, ali i namještaj, tekstil i roba široke potrošnje.

  Za prosječnog ruskog potrošača veoma je bitna i cijena pa u tome i srpski proizvodi moraju biti konkurentni.

  Vasiljević je sledeće nedjelje najavio dogovor sa predstavnicima Rusije o realizaciji transporta, prije svega mesnih proizvoda, Dunavom preko Konstance.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Beograd: Festival srpskih vina i rakije

Izvor: B92, 23.Okt.2014

Svečano otvaranje Festivala srpskih vina i rakije i proglašenje rezultata za najbolje ocenjeno srpsko vino biće održano sutra u hotelu Kraun plaza, najavila je Privredna komora Beograda...Festival je od posebnog značaja za nove i mlade vinarije i proizvođače rakije, koji u dva dana Festivala imaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.