Turska između čekića i nakovnja, SAD i Rusije

Izvor: B92, 10.Okt.2015, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Turska između čekića i nakovnja, SAD i Rusije"

Turska se nalazi između čekića i nakovnja, između podrške Moskvi i Vašingtonu, a to dovodi do velikih podela u unutrašnjoj politici.

To je u vestima B92 rekao Dušan Spasojević, bivši ambasador Srbije u Turskoj, uz napomenu da je subota 10. oktobar crni dan za Tursku jer se dogodio najveći teroristički napad u modernoj istoriji te države.

“Turska se u poslednjih nekoliko nedelja našla u velikim problemima zbog činjenice da Erdogan prvi put od 2003. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine nije osvojio većinu na izborima i samostalno sastavio vladu. To je stvorilo uslove da na svakoga može da se posumnja. Situacija je veoma nestabilna, izbori su zakazani za 1. novembar, a kako je Turska duboko zašla u krizu u Siriji sve se reflektuje nazad“, rekao je Spasojević.

Prema njegovim rečima, ovakav napad je mogao da se predvidi.

“Sličan napad je viđen u junu, a ovo će doneti nove podele. Kurdi će glasati za svoju partiju, Erdogan će učvrstiti svoju poziciju, kao i nacionalističke partije. Ovo je crni dan za Tursku, ovo je najveći teroristički napad koji se ikad dogodio u modernoj istoriji moderne Turske“, dodao je Spasojević.

Premijer Turske sumnja da su za napad odgovorni džihadisti, Kurdi ili levičari.

“Bilo bi najbolje kada bi se počinioci uhvatili da bi bilo jasno ko stoji iza ovoga, da ne bi moglo u svakoga da se upire i da se krše demokratske norme i sloboda medija. Vlasti su pozvali na cenzuru, ali se čak i većina provladinih medija oglušila o te naredbe“, istakao je Spasojević.

Ipak, pozicija Turske je i dalje veoma nejasna.

“Turska je između čekića i nakovnja, ne zna da li je na strani Rusije ili SAD. Dok je Vašington kritikuje za nedostatak sloboda, Ankara podržava akcije SAD u Siriji i kritikama Rusije, sa druge strane ruski predsednik Vladimir Putin je među prvima ponudio pomoć. Stvoren je i otvoreni front sa Kurdima kojih ima oko 15 miliona, znači svaki peti stanovnik Turske je Kurd“, dodao je Spasojević.

Diplomata nije optimista po pitanju daljih događaja u Turskoj.

“Turska je u stalnoj potrazi za ekvilibrijumom koji Erdogan ne može da pronađe. Turska nema oslonac, ona je u prvim godinama zatvarala oči pred navodima da najekstremiji teroristi prelaze njenu teritoriju i odlaze u Siriji, prelazili su preko kritika Vašingtona da direktno naoružavaju borce bliske Al Kaidi. Krajem juna je Turska objavila rat Islamskoj državi, ali izgleda da bi se obračunala sa Kurdima. Situacija je veoma nestabilna i vrlo je moguće da će do 1. novembra biti još ovakvih situacija“, zaključio je Spasojević.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.