Izvor: Politika, 21.Dec.2014, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri godine ispitivali kupovinu dela „Politike”

Komisija za zaštitu konkurencije tek sada pokrenula postupak o sumnjivoj transakciji o kojoj su i mediji izveštavali još od avgusta 2012. godine

Gotovo tri godine postoji neizvesnost ko je pravi vlasnik lista „Politika”, to jest ko stoji iza preduzeća „Ist medija grupa” sa sedištem u Moskvi koje je kupilo 50 odsto udela nemačkog „Vaca”. Isto toliko vremena trebalo je zvaničnom državnom organu, Komisiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za zaštitu konkurencije da se zvanično oglasi i saopšti javnosti da joj je nešto sumnjivo u vezi sa tim vlasništvom.

Komisija za zaštitu konkurencije je prekjuče saopštila da je „Ist medija grupi” privremeno zabranila otuđenje ili prenosa udela u beogradskoj medijskoj kompaniji „Politika novine i magazini” (PNM). Komisija ispituje prodaju 50 odsto udela u PNM i sumnja da je „Ist medija grupa” povezana sa šabačkim „Farmakom MB”, koji je u stečaju, a vlasnik firme Miroslav Bogićević u pritvoru.

Nejasno je zašto je Komisija za zaštitu konkurencije tek sada po službenoj dužnosti pokrenula postupak o povezanosti moskovske i šabačke firme (u stečaju) i stavila privremenu meru zabrane prodaje „Politike” ili njenog dela, ako je sadašnji premijer Aleksandar Vučić još u avgustu 2012. godine javno rekao da je šabački biznismen Miroslav Bogićević, preko ove firme iz Rusije od nemačkog „Vaca” kupio 50 odsto udela u „Politici” za 4,7 miliona evra.

Zašto je ovom državnom organu čiji je posao da spreči zloupotrebu monopola, a u ovom slučaju to bi bilo koncentracija medijskog tržišta kod jednog, uz to nepoznatog vlasnika, trebalo toliko dugo pitali smo ih juče.

U odgovoru komisije koji smo dobili elektronskom poštom rečeno nam je da su imali saznanja iz medija, ali da su imali i poteškoće u pribavljanju dokaza.

Navode da je komisija 1. avgusta ove godine po službenoj dužnosti pokrenula postupak ispitivanja koncentracije protiv „Farmakoma MB”, s obzirom na to da je osnovano pretpostavila da je predmetnom transakcijom ovo društvo steklo zajedničku kontrolu nad PNM preko svog povezanog društva „Ist medija grupe”, (kompanija sa sedištem u Moskvi, osnovana od strane fizičkog lica sa minimalnim osnivačkim ulogom).

Uz to naglašavaju da je komisija od saznanja iz medija za ovu transakciju polovinom 2012. godine, sprovela niz aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja u pogledu uslova za pokretanje postupka po službenoj dužnosti.

„Međutim, zbog poteškoća u prikupljanju relevantnih podataka iz kontaktiranih izvora nužnih za ocenu uslova za pokretanje postupka, postupak je pokrenut tek u avgustu ove godine. Jedan od podataka koji je bio teško dostupan komisiji, upravo je podatak o tome ko u svojstvu vlasnika stoji iza društva ’Ist medija grupe’. Takođe, sa poteškoćama u pribavljanju relevantnih podataka, komisija se suočila i u komunikaciji sa vašom kućom”, navode u pisanom odgovoru „Politici”.

Oni dalje ističu da su posle otvaranja stečaja nad koncernom „Farmakom MB”, 27. novembra ove godine, pokrenuli postupak protiv „Ist medija grupe”.

Komisija je po službenoj dužnosti pokrenula postupak ispitivanja koncentracije protiv „Ist medija grupe”, a privremena mera zabrane otuđenja je doneta i ostaje na snazi dok traje postupak ispitivanja koncentracije, koji po Zakonu može trajati najduže četiri meseca od dana donošenja Zaključka o pokretanju ispitnog postupka.

U komisiji kažu da nije reč o zabrani prodaje već o privremenoj meri dok traje postupak „kako bi komisija mogla da utvrdi kompletno činjenično stanje i spreči eventualne negativne posledice koje mogu nastati na tržištu”.

U oči pada da privremena zabrana ne važi za „Večernje novosti” ili novosadski „Dnevnik” koji, bar po pisanju medija, imaju istog gazdu kao i „Politika”.

Uostalom kada je obelodanio da je Bogićević kupio „Politiku”, Vučić je skrenuo pažnju na ugovore koji u sličnim oblicima prate kupovinu „Večernjih novosti” i novosadskog „Dnevnika”. Kod „Večernjih novosti” je kupljeno založno pravo na 62 odsto akcija preduzeća, a kod „Dnevnika” je preuzeta „Vacova” firma, koja je vlasnik 55 odsto akcija preduzeća „Dnevnik Vojvodina pres”.

I biznismen Milan Beko je letos na konferenciji za novinare ukazao na slične stvari. On je rekao da su vlasnici „Večernjih novosti” država i on, s tim što država ima većinski upravljački paket.

– Ali ono što je potpuno nepoznato jeste ko je danas vlasnik firmi koje su kreditirale moje firme, sa bezmalo 20 miliona evra za kupovinu „Novosti” – rekao je ovaj biznismen.

On je istakao da je u vreme vlasti Borisa Tadića napravljen aranžman da Tadić preuzme medijsku kontrolu u Srbiji tako što je prepakovao vlasništvo „Novosti” i „Politike”, na taj način što su potraživanja „Vaca” od tih preduzeća prodata nepoznatom preduzeću koje je vlasnik potraživanja.

Beko je naveo da mu to preduzeće ni do danas nije reklamiralo povraćaj kredita od 20 miliona evra, iako je taj kredit odavno istekao. On je naglasio da se u javnosti sumnja da je to učinio biznismen Miroslav Bogićević.

– Meni liči da jeste, ali nije samo on, kako mi izgleda – rekao je Beko.

Međutim, u komisiji kažu da je transakcija u kojoj je došlo do promene vlasničke strukture u „Večernjim novostima” i „Dnevniku”, sprovedena pre formiranja komisije, pa samim tim nije ni postojala obaveza prijave te koncentracije.

– Sve buduće aktivnosti u vezi sa eventualnim koncentracijama u kojima učestvuju lica koja ispunjavaju zakonom propisane kriterijume, biće predmet analize i odlučivanja pred komisijom – odgovaraju u ovom državnom telu.

Međutim, odgovor na pitanje šta bi se dogodilo kada bi bila prodata „Ist medija grupa”, nismo dobili.

M. Avakumović

objavljeno: 21.12.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Tri godine o kupovini dela Politike

Izvor: B92, 21.Dec.2014

Komisija za zaštitu konkurencije tek sada pokrenula postupak o "slučaju Politika" o kom su i mediji izveštavali još od avgusta 2012. godine...Gotovo tri godine postoji neizvesnost ko je pravi vlasnik lista "Politika”, to jest ko stoji iza preduzeća "Ist medija grupa” sa sedištem u Moskvi koje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.