Terzić:Srbija se nada nastavku pregovora o Južnom toku

Izvor: Blic, 18.Dec.2014, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terzić:Srbija se nada nastavku pregovora o "Južnom toku"

Srbija se nada da će pregovori o projektu gasovoda "Južni tok" biti nastavljeni, rekao je danas srpski ambasador u Moskvi, Slavenko Terzić.

Terzić je u intervjuu za agenciju Tass, uoči posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Rusiji 18. decembra, istakao da je projekat "Južni tok" od nacionalnog značaja za Srbiju, koja se ozbiljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pripremala za izgradnju gasovoda.

"Ovaj projekat nije samo od velikog značaja za energetsku bezbednost Srbije i jugoistočne i centralne Evrope, već predstavlja uslov za brži i jači ekonomski razvoj. Trebalo je da u izgradnji 'Južnog toka' učestvuju naši radnici i kompanije", rekao je Terzić, dodajući da bi to otvorilo nova radna mesta i donelo profit od tranzita.

Ambasador Srbije rekao je i da je vest o obustavljanju "Južnog toka" za Srbiju bila neočekivana.

"Rusija je pokušala da sredi svoje odnose s Evropskom unijom po ovom pitanju. Ali, određeni krugovi u EU i ne samo oni, bili su previše zaokupljeni političkim, umesto ekonomskim aspektima projekta", ocenio je Terzić.

Ambasador Srbije u Rusiji, dodao je da se nada da bi pregovori o "Južnom toku" mogli da budu nastavljeni s obzirom na, između ostalog, socijalani i ekonomski značaj koji on ima za narode i zemlje kroz koje bi gasovod trebalo da prolazi.

Terzić je za rusku agenciju ponovio i da je stav vlade Srbije da neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Srbija se nije priključila sankcijama protiv Rusije i ne namerava da to učini. To je jasno definisan stav srpskog rukovodstva, zasnovan ne samo na viševekovnim istorijskim vezama i partnerstvu između dva naroda i dve države, već i na trenutnom nivou naših dinamičnih odnosa", naglasio je Terzić za Tass.

Povodom Dačićeve posete Rusiji 18. decembra i njegovog susreta s šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, Terzić je podsetio da su se dvojica ministara ove godine već nekoliko puta srela, na marginama međunarodnih sastanaka i foruma. Prema planu, Dačić i Lavrov trebalo bi da razgovaraju o ključnim temama koje se tiču bilateralnih odnosa, kao i o međunarodnim pitanjima, uključujući i ona koja se tiču Balkana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.