Tasovac ispratio pisce u Rusiju

Izvor: Blic, 01.Sep.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac ispratio pisce u Rusiju

Na nacionalnom štandu na Moskovskom međunarodnom sajmu knjiga biće izložena neka od najpoznatijih dela srpske književnosti, uz prisustvo 14 eminentnih autora iz Srbije.

Srbija, uz Iran i Jermeniju, ima status specijalnog gosta Međunarodnog sajma knjiga u Moskvi koji će biti održan od 2. do 6. septembra. Ruskoj publici predstaviće se, između ostalih, Vladislav Bajac, Gordana Ćirjanić, Laslo Blašković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vasa Pavković, Gojko Božović, Ljubica Arsić, Milovan Marčetić, Ana Ristović...

- Posećujem po prvi put jednu veliku kulturu - rekla je pesnikinja Ana Ristović na koktelu koji juče u Klubu poslanika u Beogradu organizovan povodom nastupa Srbije u Moskvi i dodala:

- Idem tamo da sretnem ljude koji govore i pišu na jeziku na kojem su napisana neka od najznačajnijih dela svetske književnosti, da udahnem širinu, da se inspirišem, upoznam neka od značajnih imena ruske književnosti i, naravno, da čitam svoju poeziju na srpskom jeziku, i to je izuzetno velika čast. Čitaću pesme i iz svoje nove knjige “Čistina” koja je junu objavljena - kaže Ristović.

Srpska književnost u Moskvi će biti predstavljena učešćem pisaca koji imaju prevedene i objavljene knjige na ruskom jeziku, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

- Moskovski sajam na najbolji način otvara novu stranicu međunarodne prezentacije naše književnosti. Ministarstvo je po prvi put raspisalo otvoreni poziv, na osnovu kojeg su poslovi prezentacije naše književnosti na sajmovima u Moskvi, Pekingu, Frankfurtu i Lajpcigu povereni Srpskom PEN centru i Srpskom književnom društvu. Time otvaramo novu stranicu partnerske saradnje sa strukovnim udruženjima koja imaju autonomiju u izboru, kao i kriterijumima izbora pisaca koji će na najbolji način predstvljati našu zemlju - istaao je ministar Tasovac.

Šta donosi status specijalnog gosta

Status specijalnog gosta na Moskovskom sajmu prilika je i izazov, smatra pisac i izdavač Gojko Božović.

- Prilika da se poveća kulturna razmena između dve zemlje, da naša književnost bude vidljivija i čitaocima i prevodiocima i izdavačima. Uspeh ovog nastupa pokazaće se u nedeljama i mesecima, čak i godinama posle, kada će se meriti brojem prevoda, kontaktima i kulturnom razmenom - dodao je Božović u ime Srpskog PEN centra.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.