Sud naložio Sistemi da plati ogromnu odštetu Rosneftu

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Avg.2017, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud naložio Sistemi da plati ogromnu odštetu Rosneftu

MOSKVA - Ruski sud presudio je danas da ruski konglomerat AFK Sistema treba da plati ogromnu odštetu naftnom gigantu Rosneft u sporu vezanom za prošlogodišnju kupovinu proizvodjača energenata Bašneft.

Arbitražni sud u južnoj oblast Baškortostan naložio je firmi AFK Sistema isplatu odštete od 136 milijardi rubalja (1,9 milijardi evra po sadašnjem kursu), prenose ruske agencije. Sistema je odmah najavila žalbu na tu odluku.

Određen iznos je manji od >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 171 milijarde rubalja koliko je tražio Rosneft ali ukoliko bi se ta određena suma potvrdila na apelacionom sudu, predstavljala bi jednu od najviših kazni koju je izrekao ruski sud.

Rosneft je tvrdio da Sistema nije delovala u dobroj veri kada je 2009. kupila deonice proizvodjača nafte Bašnjeft srednje veličine, i reorganizovala ga, a te optužbe Sistema je odbacila.

Bašneft je bio u većinskom vlasništvu Sisteme, ali ruska vlada je uzela udeo kompanije Sistema u Bašneftu 2014. godine navodeći da je privatizacija Bašnjefta bila ilegalna.

Rosneft je kupio kontrolni paket Bašnefta prošle godine od ruske vlade u poslu vrednom više milijardi dolara.

Ovaj slučaj pažljivo prate investitori u Rusiji zbog njegove neuobičajene prirode, visine kazne u opticaju ali takodje zato što predstavlja novu epizodu u političkom, pravnom i finansijskom feljtonu koji od pre tri godine prati promenu vlasništva Bašnefta.

Oko ishoda ove afere brinu se poslovni krugovi koji tu vide znake rizika za investitore u Rusiji, koji mogu ne samo da izgube imovinu na sudu već da im bude naloženo da plate kaznu za legalne odluke donete pri upravljanju tom imovinom.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.