Srpski gardisti u Moskvi marširaće u stroju pobjednika

Izvor: Cafe.ba, 06.Maj.2015, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski gardisti u Moskvi marširaće u stroju pobjednika

- Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da je pravo i obaveza Vojske Srbije da u Moskvi na proslavi 70 godina od pobjede nad fašizmom zauzme časno i zasluženo mjesto među pobjednicima u Drugom svjetskom ratu.

Nikolić je, u obraćanju na svečanosti povodom Dana Garde Vojske Srbije u kasarni "Dedinje", rekao da će gardisti >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Srbije na Crvenom trgu marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobjednika.

"Celi slobodarski svet u njima će prepoznati naše borce iz Drugog svetskog rata", rekao je Nikolić.

On je naveo da će srpski gardisti marširati u ime Srbije, zemlje koja je uvijek u svojoj istoriji vodila samo odbrambene ratove i koja je uvijek bila na strani pravde i slobode.

"Nacizam i fašizam slomili smo četvorogodišnjim ratovanjem pod okupacijom, položivši ogromne žrtve na oltar slobode, baš kao i u Prvom svetskom ratu. Zato je danas, kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza naše Vojske da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima", istakao je Nikolić.

Osvrnuvši se na istorijat Garde dug 185 godina, Nikolić je naveo da su pripadnike Vojske Srbije, naročito njene Garde, činili i čine najbolji i da je njen zadatak uvijek bio da bude simbol vojničke obučenosti i časti, ogledalo vojnog ustrojstva zemlje.

On je dodao da će gardisti u svoju ponosnu i časnu istoriju koju ispisuju samo najvećim znamenjima, od danas upisati i Orden bijelog orla sa mačevima.

Pripadnici Garde Vojske Srbije obilježili su danas dan ove jednice i 185 godina postojanja, u znak sjećanja na 6. maj 1830. godine, kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde - Gvardija, koju je formirao Miloš Obrenović.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.