Srbija se nada nastavku pregovora o Južnom toku

Izvor: Studio B, 17.Dec.2014, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se nada nastavku pregovora o "Južnom toku"

Srbija se nada da će pregovori o projektu gasovoda "Južni tok" biti nastavljeni, rekao je danas srpski ambasador u Moskvi, Slavenko Terzić.

Terzić je u intervjuu za agenciju Tas s, uoči posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Rusiji 18. decembra, istakao da je projekat "Južni tok" od nacionalnog značaja za Srbiju, koja se ozbiljno pripremala za izgradnju gasovoda.

"Ovaj projekat nije samo od velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << značaja za energetsku bezbednost Srbije i jugoistočne i centralne Evrope, već predstavlja uslov za brži i jači ekonomski razvoj. Trebalo je da u izgradnji "Južnog toka" učestvuju naši radnici i kompanije", rekao je Terzić, dodajući da bi to otvorilo nova radna mesta i donelo profit od tranzita.

Ambasador Srbije rekao je i da je vest o obustavljanju "Južnog toka" za Srbiju bila neočekivana.

"Rusija je pokušala da sredi svoje odnose s Evropskom unijom po ovom pitanju. Ali, određeni krugovi u EU i ne samo oni, bili su previše zaokupljeni političkim, umesto ekonomskim aspektima projekta", ocenio je Terzić.

Ambasador Srbije u Rusiji, dodao je da se nada da bi pregovori o "Južnom toku" mogli da budu nastavljeni s obzirom na, između ostalog, socijalani i ekonomski značaj koji on ima za narode i zemlje kroz koje bi gasovod trebalo da prolazi.

Terzić je za rusku agenciju ponovio i da je stav vlade Srbije da neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Srbija se nije priključila sankcijama protiv Rusije i ne namerava da to učini. To je jasno definisan stav srpskog rukovodstva, zasnovan ne samo na viševekovnim istorijskim vezama i partnerstvu između dva naroda i dve države, već i na trenutnom nivou naših dinamičnih odnosa", naglasio je Terzić za Tas s.

Terzić je podsetio da Rusija dosledno podržava teritorijalni integritet Srbije, naročito po pitanju Kosova i Metohije.

"Kao što znate, Srbija je počela pregovore o ulasku u EU, ali istovremeno želi da nastavi da razvija tradicionalno prijateljske i bliske veze sa Rusijom", kazao je Terzić.

Upitan da li se Srbija nalazi pod pritiskom zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, Terzić je odgovorio da je pritisaka bilo.

"Pritisak je pre bio indirektan nego direktan, u obliku različitih upozorenja. Stav Srbije po tim pitanjima, zasnovana je na našim nacionalnim interesima", rekao je Terzić i dodao da Srbija i Rusija nastavljaju saradnju, uprkos sankcijama i komplikovanoj međunarodnoj situaciji.

Povodom Dačićeve posete Rusiji 18. decembra i njegovog susreta s šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, Terzić je podsetio da su se dvojica ministara ove godine već nekoliko puta srela, na marginama međunarodnih sastanaka i foruma.

Prema planu, Dačić i Lavrov trebalo bi da razgovaraju o ključnim temama kje se tiču bilateralnih odnosa, kao i o međunarodnim pitanjima, uključujući i ona koja se tiču Balkana.

Podsetivši da Srbija tokom 2015. predsedava OEBS-u, Terzić je rekao da je ta uloga važna, ali istovremeno odgovorna i da će Srbija biti pošten, nepristrasan i konstruktivan posrednik, koji će o svim pitanjima govoriti otvoreno.

Terzić je takođe izrazio uverenje da će Srbija podržati sve postojeće misije OEBS-a i kriznim oblastima i da će pokušati da reši sve probleme putem dijaloga i recipročnih sporazuma.

Evropa i svet, po Terzićevom mišljenju, treba da odluče i kom smeru da deluju - da li žele da se vrate dijalogu na osnovu normi međunarodnog prava i civilizovanim odnosima među državama i narodima - opciji koja nema alternativu - ili da se vrate hladnom ratu, koji neočekivano može da se preokrene u nešto još gore.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

"Srbija se nada nastavku pregovora o Južnom toku"

Izvor: RTS, 17.Dec.2014

Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić rekao je da se Srbija nada da će pregovori o projektu gasovoda "Južni tok" biti nastavljeni...Terzić je u intervjuu za agenciju Tas, uoči posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Rusiji 18. decembra, istakao da je projekat "Južni tok" od nacionalnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.