ŠTA JE IZA ODLUKE MOSKVE O KOSOVSKIM PASOŠIMA: Rusija mora da balansira između Srbije i Zapada!

Izvor: Kurir, 03.Avg.2015, 06:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTA JE IZA ODLUKE MOSKVE O KOSOVSKIM PASOŠIMA: Rusija mora da balansira između Srbije i Zapada!

Šta bi? Dozvola da građani sa pasošima Kosova uđu u Rusiju, ali i jasna podrška referendumu u RS navode na tumačenje da Rusija povlačipostupke koji su protiv politike koju vodi Srbija

BEOGRAD - Moskva je nedavno dozvolila ulaz sportistima sa kosovskim pasošima, ali i jasno podržala referendum u RS, što bi se moglo protumačiti kao da igra dvostruku igru i povlači poteze koji su protiv politike koju vodi Srbija.

Ovi njeni potezi podelili su analitičare >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << - jedni smatraju da je Moskva i dalje na istoj strani kao i Srbija, dok drugi ocenjuju da se Rusija vodi svojim interesima i da će ovakvih poteza biti sve više.

Paze na poteze

Na dilemu da li Rusija igra dvostruku igru ili ne naveli su njeni stavovi o referendumu u RS, ali i o kosovskim pasošima. Rusija je podržala odluku o referendumu u Banjaluci, dok je premijer Aleksandar Vučić zamolio predsednika RS Milorada Dodika da razmisli o tome. Nekoliko dana kasnije Moskva je dozvolila ulaz u Federaciju građanima sa kosovskim pasošima, sportistima, što bi se moglo protumačiti kao korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, međutim kaže da nije reč ni o dvostrukoj igri ni o interesima i da Rusija ima isti stav kao Srbija.

- Rusi su priznali pasoš sportistima sa Kosova, a na to ih obavezuju propisi jer je Kosovo član MOK. To isto su pre njih uradili Grci, Slovaci i Kinezi, a sve su to zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova. U ostalim situacijama građani koji imaju kosovski pasoš ne mogu da uđu na teritoriju Rusije, što je jasna poruka da je stav o nezavisnosti Kosova ostao isti - kaže Anđelković i dodaje:

- Što se tiče podrške referendumu u RS, rusko ministarstvo spoljnih poslova podržalo je pravo na referendum, ali i isto tako jasno posavetovalo da referendum ne bude jednostrani akt, već da sledi iz dogovora svih strana. Znači, Moskva je izrekla isti stav kao i Srbija, samo sa izrazila malo oštrijim rečima.

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, sasvim je drugačijeg stava i kaže da je Rusija velesila, da se rukovodi interesima, a da će takvih poteza biti sve više.

Svesni svega

- Moskva je svesna da Klintonovi kreću u diplomatsku ofanzivu kako bi stabilizovali situaciju u Bosni i otud izjava o referendumu u RS, kao kontra Americi. Takođe, kad je u pitanju Kosovo, i tu je stvar jasna, veliki broj muslimanskih zemalja priznao je Kosovo, a Moskva želi što bolje odnose sa zemljama Bliskog istoka. Ona već godinama ima diplomatsko predstavništvo u Prištini, te ne iznenađuje ni potez sa pasošima - kaže Milićeva.

Digli region na noge

O ČEMU ĆE ODLUČIVATI GRAĐANI RS

Poslanici Republike Srpske 15. jula su usvojili odluku o raspisivanju referenduma o sudu i tužilaštvu BiH. Ukoliko građani zaista budu izlazili na referendum, odgovaraće na pitanje: „Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o sudu i tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?“ Prema izglasanoj odluci, ostavljen je rok od šest meseci za održavanje referenduma.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.