SKANDAL! VLADIKA FILARET: Više ne priznajem Srpsku pravoslavnu crkvu!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Avg.2014, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL! VLADIKA FILARET: Više ne priznajem Srpsku pravoslavnu crkvu!

- Nikakvi ste ljudi, nikakav smo narod, ako čekamo da nam neko iz Evrope donese tanjir čorbe- naveo je Filaret. Kritikovao je sankcije prema Rusiji i one koji su ih uveli Moskvi nazvao "bedama". Pozvao je srpske i crnogorske zvaničnike, "kojima su usta puna EU da ponekad pomenu i Rusiju"

Vladika mileševski Filaret izjavio je da ne priznaje Srpsku pravoslavnu crkvu “jer se mnogo promenila i nije više što je nekad bila”. Filaret je to rekao pre dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << dana u selu Premćani kod Pljevalja, gde je učestvovao na slavi manastira Dovolja. Njegov govor se uglavnom odnosio na politička pitanja.

On je u uvredljiv kontekst stavio nemačku kancelarku Angelu Merkel, vređao istaknutu zvaničnicu EU Ketrin Ešton i kritikovao politiku Podgorice i Beograda prema Briselu, Moskvi i Ankari.

Vladika Eparhije mileševski i pored javno iznesene kritike crkvi kojoj pripada nema nameru da napusti SPC i da “izda svoju crkvu i narod”, ali je pozvao okupljenje na proslavi da poslušaju njega, “najnevaljalijeg i najgoreg vladiku” SPC.

Foto: spc.rs

Vladika SPC je zamerio premijerima Srbije i Crne Gore, Aleksandru Vučiću i Milu Đukanoviću, zato što su učestvovali na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu koju je 28. avgusta u Berlinu organizovala Vlada Nemačke, čiji je domaćin bila kancelarka Angela Merkel, a učesnik visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Vladika smatra da Crna Gora i Srbije “ne idu dobrim putem”, jer zvaničnici samo govore o EU, dok “narod sve siromašnije živi zbog EU”.

- Nikakvi ste ljudi, nikakav smo narod, ako čekamo da nam neko iz Evrope donese tanjir čorbe- naveo je Filaret.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kritikovao je sankcije prema Rusiji i one koji su ih uveli Moskvi nazvao “bedama”. Pozvao je srpske i crnogorske zvaničnike, “kojima su usta puna EU da ponekad pomenu i Rusiju”.

- Kažite nekad Rusija, neće vam ništa biti. Kažite i Balkan i neku drugu reč. Niste valjda toliko postali mutavi da ne znate nikakvu više reč izgovoriti od EU- rekao je Filaret.

Vladika SPC je istakao da Turska, “koja ponovo ulazi na velika vrata” na ove prostore, “nije prijatelj srpskoj crkvi i srpskom narodu”, a saopštio je i kakva bi trebalo da bude politika prema Kosovu. Kako je rekao, “politikom nataliteta” za 20 godina bi Kosovo, “bez ijednog ispaljenog metka”, moglo vratiti pod okrilje Srbije.

(Telegraf.rs/Beta)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.