SERGEJ ŠOJGU: Rusija uspostavlja vojnu kontrolu na svom delu Arktika

Izvor: Kurir, 22.Okt.2014, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SERGEJ ŠOJGU: Rusija uspostavlja vojnu kontrolu na svom delu Arktika

Do kraja godine rasporedićemo većinu naših jedinica u regionu - od Murmanska do Čukotke, kaže ministar odbrane Rusije

MOSKVA - Rusija će imati punu vojnu kontrolu nad svojih 6.200 kilometara arktičke priobalne zone do kraja 2014, godinu dana pošto je zvanična Moskva objavila svoj plan da se izgradi vojno prisustvo u tom regionu, najavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, javlja Raša tudej.

"Do kraja godine ćemo rasporediti većinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << naših vojnih jedinica u regionu - od Murmanska do Čukotke", najavio je Šojgu na sastanku vojnog saveta u Moskvi.

Russian ‘Mission Arctic Protector’: military bases across 6,200 km in 2 months http://t.co/aX9BUSq3Ga pic.twitter.com/Em4HWB4GAL

Moskva objavila svoje namere da oformi posebno vojno prisustvo u strateškom regionu Arktika u decembru prošle godine, kada je predsednik Vladimir Putin rekao da Rusija mora da aktivira "sve poluge za zaštitu svoje bezbednosti i nacionalnih interesa u obećavajućem regionu".

Poduhvat, koji je Šojgu nazvao fundamentalnim, sada je u punom zamahu, navodi Raša tudej.

"Mnoge lokacije u regionu moraju da budu popravljene. U stvari, mnogi od njih, kao što su aerodromi, logistički objekti, izvorišta vode, elektrane moraće da se grade od nule, to je ono što sada mi radimo", naveo je Šojgu.

Arktik obuhvata najsevernije delove evropskog, azijskog i američkog kopna, koji se prostiru na oko 26 miliona kvadratnih kilometara - zajedno kopno i more. Dve trećine arktičkih oblasti zahvata Severni ledeni okean, koji je najvećim delom prekriven relativno tankim ledenim slojem, pa je privukao pažnju svetskih sila ne samo zbog izvorišta 30 odsto svetske nafte i gasa, već i mora koje može da obezbedi nove pomorske linije za robu koja putuju između tri kontinenta - Azije i Amerike i Evrope.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Rusija uspostavlja kontrolu na Arktiku

Izvor: RTS, 22.Okt.2014

Rusija će imati punu vojnu kontrolu nad svojih 6.200 kilometara arktičke priobalne zone do kraja 2014, godinu dana pošto je Moskva objavila svoj plan da se izgradi vojno prisustvo u tom regionu, najavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu..."Do kraja godine ćemo rasporediti većinu naših vojnih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.