Ruska infuzija srpskom budžetu

Izvor: RTS, 06.Sep.2012, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska infuzija srpskom budžetu

Potpisan protokol između Srbije i Rusije kojim je predviđen ruski kredit u vrednosti od 300 miliona dolara za pomoć srpskom budžetu za ovu godinu i još 700 miliona za 2013. godinu. U protokol ušla i ponuda Srbije da ruska kompanija kupi Železaru za jedan dolar, rekao ministar Milan Bačević u Moskvi.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević potpisao je sa ministrom energetike Rusije Aleksandrom Novakom protokol, kojim je, pored >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostalog, predviđen ruski kredit u vrednosti od 300 miliona dolara za pomoć srpskom budžetu za ovu godinu i još 700 miliona za 2013. godinu.

Bačević je u izjavi Tanjugu rekao da protokol sadrži dogovor o više tačaka saradnje, a da sada predstoji rad radnih grupa koje treba da razrade sve detalje, pa i pitanje kamate za kredit.

Reč je o principijelnim dogovorima, a kako ćemo da ih dovedemo do kraja zavisi od rada radnih grupa, rekao je Bačević.

Prema rečima ministra, u potpisani protokol ušla je i ponuda Srbije da ruska kompanija kupi Železaru Smederevo za jedan dolar, dok ponuda za strateško partnerstvo ruske Sberbanke i srpske Nove Agrobanke, izneta u prethodnim razgovorima, nije deo protokola.

Bačević je naveo da se očekuje nastavak razgovora o Železari, ali nije želeo da kaže o kojoj je ruskoj kompaniji reč.

Radi se o vrlo ozbiljnoj kompaniji, istakao je ministar i dodao da Srbija istovremeno ostaje otvorena i za eventualne ponude drugih kompanija.

Na pitanje kako komentariše navode pres službe Ministarstva finansija Rusije da pregovori o davanju kredita Srbiji nisu počeli, što su preneli neki ruski mediji, ministar je ponovio da je reč o principijelnom dogovoru i da je sada na ministarstvima finansija dve zemlje da preciziraju sve pojedinosti kredita. 

Potpisivanjem protokola Bačević je završio posetu Moskvi, u koju je došao 3. septembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.