Rusija šalje žene na Mesec

Izvor: B92, 07.Jul.2015, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija šalje žene na "Mesec"

Rusija će poslati šest naučnica na simulaciju leta do Meseca i nazad, kako bi proučila kako ženski um i telo reaguju na takvu vrstu stresa.

Osmodnevni eksperiment trebalo bi da prethodi prvoj poseti Rusa Zemljinom prirodnom satelitu, kako bi zasnovali lunarnu bazu.

Odabrano je ukupno 10 žena od kojih će pest ići na “putovanje” u skučenoj lažnoj letelici.

Rusija je ranije sprovodila eksperiment sa muškom grupom u simulaciji putovanja na Mars u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trajanju od 519 dana.

“Želimo da idemo na Mesec i tamo dugho ostanemo, pa je korisno trenirati ne samo muškarce, nego i žene za takve letove”, piše Moskovski Kmsomolets

Sergej Ponomarjov koji se nalazi na čelu Saveta mladih naučnika i stručnjaka Instituta za medicinske i biološke probleme objašnjava da je potrebno još informacija o tome šta se dešava sa ženskim telom u svemirskim uslovima.

“Naše dame će po prvi put isprobati centrifugu kratkog prečnika, što je jedno od najvećih dostignuća u svemirskoj biologiji. Ova tehnika trebalo bi da spreči negativan uticaj mikrogravitacije”, kaže on.

“Do sad nismo izvodili ove eksperimente sa izolacijom i ne znamo kako će se žene nositi s tim”.

Umesto da traže volontere, odabrane su naučnice koje već rade u ruskom svemirskom programu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.