Rusija iznenađena zbog mogućeg slanja američkih snaga u Norvešku

Izvor: RTS, 21.Okt.2016, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija iznenađena zbog mogućeg slanja američkih snaga u Norvešku

Pošto su norveški zvaničnici poručivali da Moskva na predstavlja pretnju po tu Oslo, Moskva je iznenađena zbog mogućnosti da američke trupe budu raspoređene u Norveškoj, saopštila je ruska ambasada u toj zemlji.
"Voleli bismo da znamo zbog čega Oslo tako silno želi da poveća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svoj vojni potencijal i to raspoređivanjem američkih trupa na svojoj teritoriji, imajući u vidu izjave norveških zvaničnika da Rusija ne predstavlja pretnju po bezbednost Norveške,", rekao je za agenciju Frans pres portparol ambasade Rusije u Norveškoj Maksim Gurov.
Zbog tenzija između Rusije i Zapada oko krize u Ukrajini i Siriji, norveški ministar odbrane rekao je u ponedeljak da njegova zemlja, na inicijativu SAD, razmatra mogućnost rapoređivanja američkih trupa na svojoj teritoriji.
Norveški dnevni list Adreseavizen preneo je da bi SAD u januaru sledeće godine mogle da pošalju oko 300 marinaca u Vernes, u blizini Trondhejma, na oko 1.000 kilometara udaljenosti od rusko-norveške granice na severu.
Komandant američke mornarice u Evropi i Africi, general Nil Nelson, rekao je za američke medije da prisustvo snaga SAD u Norveškoj "povećava kapacitet vojski obeju zemalja za zajedničko delovanje".
Američka vojska u Norveškoj već raspolaže značajnom vojnom opremom, raspoređenom u planinskim tunelima.
Norveška se, da bi smanjila zabrinutost susednog Sovjetskog saveza, pre nego što je 1949. godine postala članica NATO-a, obavezala da neće otvoriti svoju teritoriju stranim vojnim trupama ako nije direktno ugrožena ili napadnuta.
NATO je u julu saopštio da će u Poljsku i u baltičke zemlje poslati četiri bataljona kako bi sprečio agresiju Rusije na njihove teritorije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rusija iznenađena zbog mogućeg slanja američkih snaga u Norvešku

Izvor: Blic, 21.Okt.2016

Rusija je iznenađena zbog mogućnosti da američke trupe budu raspoređene u Norveškoj, saopštila je danas ruska ambasada u toj zemlji...- Imajući u vidu izjave norveških zvaničnika da Rusija ne predstavlja pretnju po bezbednost Norveške, voleli bismo da znamo zbog čega Oslo tako silno želi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.