Izvor: Nezavisne Novine, 23.Avg.2016, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija insistira na konvenciji za borbu protiv hemijskog terorizma

MOSKVA - Industrijske hemikalije koje koriste ekstremisti DAEŠ-a, kao i mogućnost stvaranja hemijskog oružja koju dobijaju teroristi, potvrđuje aktuelnost inicijative Rusije za razvoj međunarodne konvencije za borbu protiv hemijskog i biološkog terorizma, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije Vitalij Čurkin.

„Pojava industrijskih kapaciteta proizvodnje hemijskog oružja kod DAEŠ-a i opasnost njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << širenja u cIJelom regionu Bliskog istoka značajan je argument u korist ažurnosti inicijative Rusije o razvoju međunarodne konvencije za borbu protiv hemijskog i biološkog terorizma“, izjavio je Čurkin na sJednici SavJeta bezbJednosti UN o smanjenju oružja za masovno uništenje, prenosi sputniknews.com.

Rusija je ovu inicijativu predložila ranije na konferenciji o razoružanju u martu ove godine. Čurkin je rekao da u dokumentu treba da se „učvrste odredbe o kriminalizaciji dJela koja spadaju u njenu oblast iutvrdi nadležnost i odgovarajući nivo pravnog reagovanja“.

„Opasnost od hemijskog i biološkog terorizma dobija sve opširniji i prekogranični karakter. Ozbiljnost zadatka jačanja borbe sa terorizmom toliko je velika, da nisu dovoljna sredstva Rezolucije 1540 koja ispunjavaju svoju važnu funkciju“, rekao je Čurkin.

Rezolucija 1540 koju je SB UN usvojio 2004. godine obavezuje države-članice da ne pružaju podršku u bilo kom obliku „nedržavnim subjektima koji pokušavaju da razvijaju, stiču, proizvode, posjeduju, prevoze, predaju ili primijene nuklearno, hemijsko ili biološko oružje i sredstva za njegovu isporuku“ i propisuje zemljama da usvoje zakone u cilju sprečavanja širenja oružja za masovno uništenje i sredstava za njegovu isporuku.

Generalni sekretar UN je na sjednici u utorak pozvao članove Savjeta bezbjednosti da „razmotre kako da se ojača Rezolucija 1540, da bi se osiguralo da nedržavni subjekti ne dobijaju ovo užasno oružje.“

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Čurkin: Opasnost od hemijskog i biološkog terorizma dobija sve opširniji i prekogranični karakter

Izvor: Vostok.rs, 24.Avg.2016, 10:15

Industrijske hemikalije koje koriste ekstremisti DAEŠ-a, kao i mogućnost stvaranja hemijskog oružja koju dobijaju teroristi, potvrđuje aktuelnost inicijative Rusije za razvoj međunarodne konvencije za borbu protiv hemijskog i biološkog terorizma, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.