Rusija će braniti svoj suverenitet na Arktiku

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2016, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija će braniti svoj suverenitet na Arktiku

Arktik, zanemaren nakon pada SSSR-a, izvor je otprilike 20 odsto neotkrivenih svetskih rezervi nafte. On je važan za nacionalni suverenitet Rusije, a Moskva je spremna da brani svoje nacionalne interese tako daleko od ratova u Ukrajini i Siriji, navodi francuski finansijski list „Eko“.

Moskva je ponovo rešila da osvoji Arktik, navodi „Eko“. List citira ruskog zamenika premijera zaduženog za odbrambenu industriju Dmitrija Rogozina koji je takođe šef Ruske državne komisije za Arktik.

Rusija će potrošiti 1,3 milijardi dolara u narednih 15 godina za razvijanje nove tehnologije za istraživanje arktičkog regiona, izjavio je Rogozin početkom juna na forumu „Tehnoprom“ u sibirskom glavnom gradu Novosibirsku.

Vlada Rusije potrošiće novac za izgradnju novih brodova i razvoj tehnologije za istraživanje arktičkih rezervi.

Prema rečima Rogozina, cilj Rusije je da smanji svoju zavisnost od strane opreme, uključujući i onu u oblasti seizmičkih studija. Državi će biti potrebne tehnologije za očuvanje toplote, nove građevinske materijale i izvore komunikacija.

Rogozin je istakao da je oko 90 odsto opreme za istraživanje koju trenutno Rusija koristi u arktičkom regionu izgrađeno od inostranih komponenata. Stoga zemlja mora da investira u razvoj sopstvene tehnologije da ne bi trpela zbog međunarodne politike i tenzija.

List takođe navodi da je početkom juna novi ruski projekat 22220 nuklearni ledolomac „Arktika“ porinut u baltičkom brodogradilištu drugog po veličini ruskog grada Sankt Peterburga.

Rogozin je dodao je da će do 2020. godine Rusija isporučiti tri nuklearna ledolomca.

„Planiramo da izgradimo tri nuklearna ledolomca: 2017, 2018. i 2020. godine“, izjavio je Rogozin početkom juna.

Rogozin je istakao da će to pomoći da se otvori put za gasne tankere nosivosti od najmanje 200.000 tona, što će Rusiji omogućiti da tamo bude pravi gospodar jedinstvenih rezervi gasa.

„Postoji prilična diskusija u vezi sa Arktikom čak i u zapadnom društvu. Svi shvataju značaj te oblasti. Iz tog razloga moramo imati sva potrebna tehnička sredstva da odemo i ostanemo tamo“, naglasio je on.

On je dodao da Rusija razvija specijalne robote za podvodne operacije na Arktiku.

Iako je, prema navodima lista, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao da Arktik bude zona mira i saradnje, Moskva će, sudeći po ruskom vojnom prisustvu u toj oblasti, sada ići do kraja u odbrani svog nacionalnog suvereniteta u toj oblasti.

Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.