Rusi zatvorili 4 „Mekdonalds‟-a, Srbija spremna tamo da izvozi bez GMO

Izvor: KMnovine.com, 22.Avg.2014, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi zatvorili 4 „Mekdonalds‟-a, Srbija spremna tamo da izvozi bez GMO

Federalna služba za nadzor u sferi zaštite prava potrošača i dobrobiti čoveka („Rospotrebnadzor“) je u Moskvi zatvorila 4 restorana „Mekdonalds“, među kojima je i onaj najstariji na Puškinskom trgu, prenose ruski mediji.
...

Ova služba je u restoranima otkrila kršenja sanitarnih i tehničkih propisa. I ranije su postojale žalbe na ovu mrežu restorana brze hrane, ali su ostajale neprimećene.
„Rospotrebnadzor‟ takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << obavlja vanrednu proveru restorana „Mekdonalds‟ i u drugim regionima Rusije.

Inspektori Ruske poljoprivredne inspekcije sprečili su nezakoniti uvoz 93 tone voća i povrća u Brjansku i Smolensku Oblast iz Belorusije kao zemlje tranzita, saopštila je pres-sekretar regionalne uprave ove službe Svetlana Zemčenkova, a prenosi agencija ITAR-TASS.

Celokupna količina robe uvezena je iz Evrope (Poljske) u Belorusiju, a zatim je pokušano njeno prebacivanje u Rusiju bez odgovarajućih dokumenata. Svi kamioni sa robom  vraćeni su na teritoriju Belorusije.

Istovremeno, piše ova agencija, Srbija je dobila jedinstvenu priliku da značajno poveća izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković napominje da je Srbija spremna da na rusko tržište isporučuje meso, mleko, voće i povrće a „takođe možemo da izvezemo onoliko sira koliko možemo da proizvedemo“.

Povećanje izvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju neće izazvati rast cena na domaćem tržištu. Srbija će na rusko tržište isporučivati proizvode bez genetski modifikovanih organizama (GMO), budući da srpsko zakonodavstvo zabranjuje transport, proizvodnju i korišćenje proizvoda koji sadrže GMO. Naravno, ukoliko se srpska vlast suprotstavi besmislenim uslovima i zahtevima Evropske unije čiji interesi za Srbiju gotovo da nikada nisu značili ništa dobro.
 
(Agencije)



Pripremile: KM Novine

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.