Rusi otkrili sajber napade na sajtove državnih organa

Izvor: B92, 30.Jul.2016, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi otkrili sajber napade na sajtove državnih organa

Moskva -- Ruski obaveštajci saopštili su da je otkriven "planirani" sajber napad špijuniranja oko 20 organizacija, uključujući i vladine agencije i vojnu industriju.

FSB je navela da je otkrila virus u jednom softveru "koji je namenjen sajber špijunaži u sistemima oko 20 organizacija na teritoriji Rusije".

"Mete su vladine agencije, administracija, naučne i vojne ustanove, kao i preduzeća povezana s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnom industrijom i druge infrastrukture od ključnog značaja", navodi se u saopštenju.

"Okolnosti su ukazale da je u pitanju planirani napad", dodaje se u saopštenju.

Prema navodima FSB-a, virus je poslat kao dodatak "atačment" putem elektronske pošte i omogućava špijuniranje primaoca poruke, prisluškivanje telefonskih razgovora i uvid u razne podatke.

Otkriće sajber napada u Rusiji dolazi nekoliko dana pošto je Demokratska stranka u SAD osumnjičila Rusiju da stoji iza curenja mejlova te stranke.Vikiliks je 22. jula, tri dana pred konvenciju Demokratske stranke u Filadelfiji, objavio više od 20.000 piratskih govornih poruka sa naloga sedam zvaničnika demokrata, iz kojih se vidi nepoverenje i prezir vrha stranke prema bivšem rivalu Klintonove u trci za predsedničku nominaciju Berniju Sandersu.

Zvaničnici Demokratske stranke saopštili su sinoć da su ponovo bili meta hakerskog napada i naveli da je istraga o tome u toku, ali da su prva saznanja pokazala da je taj napad sličan prethodnom.

Izborna ekipa demokratske kandidatkinje je potom saopštila da je moguće da Rusija stoji iza tih hakerskih napada u korist republikanskog kandidata Donalda Trampa, što je Kremlj kategorično odbacio.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija otkrila sajber napad na sajtove državnih organa

Izvor: Kurir, 30.Jul.2016

...MOSKVA - Ruska obaveštajna služba (FSB) saopštila je da je otkrila "planirani" sajber napad namenjen špijuniranju oko 20 organizacija, uključujući i vladine agencije i vojnu industriju..FSB je navela da je otkrila virus u jednom softveru "koji je namenjen sajber špijunaži u sistemima oko 20...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.