Rusi ojačavaju avio bazu u Bjelorusiji

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Avg.2014, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi ojačavaju avio bazu u Bjelorusiji

MOSKVA, MINSK - U Bjelorusiji, na aerodromu Baranoviči, 2015. godine biće razmještena ruska avionska baza - vojni stručnjaci smatraju da se radi o kontramjeri Moskve na najave razmještanja tzv. raketnog štita NATO saveza.

Za sada se aerodromu Baranoviči,  na borbenom dežurstvu,  rotira "odred" od tri do četiri ruska lovca "Su-30SM3", a od iduće godine  tamo će ih ukupno biti  24, što je gotovo cijeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << avio  puk.

Tamo će biti razmještena i sva potrebna infrastruktura: štab, kaponiri za čuvanje borbenih vozila, radari, sistemi za punjenje goriva i vazduha, centar za kontrolu leta, centar za tehničko opsluživanje i remont naoružanja...

Pavel Zolotarjov, general u penziji i zamjenik direktora Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka, smatra da je razmještanje ruskog avio puka  prirodna reakcija na širenje NATO-a na istok.

On podsjeća na najave razmještanja elemenata američkog sistema PRO u Poljskoj i stvaranje vojne infrastrukture u Poljskoj i baltičkim zemljama, kao i na razmještanje na aerodromu Zoknjaj  dvanaest lovačkih aviona NATO-a, koji se smjenjuju na dežurstvu u vazdušnom prostoru Baltika.

Ti avioni mogu biti naoružani američkim nuklearnim gravitacionim bombama "V61". Ukupno 200 takvih bombi je razmješteno u europskim bazama u pet zemalja: NJemačkoj, Belgiji, Italiji, Holandiji i Velikoj Britaniji.

Zolotarjov smatra da će ruski puk lovačkih aviona na aerodromu Baranoviči biti optimalano sredstvo za pružanje otpora američkom sistemu PRO u Poljskoj.

Razmještanje ruske vojne baze na aerodromu Baranoviči, osim političkih i vojnih aspekata, ima i čisto praktičnu dimenziju.

Naime, avui  luka u bjeloruskom gradu Baranoviči nalazi se blizu 558. tvornice za remont aviona, u kojoj se servisiraju i lovci "Su-27" i bombarderi "Tu-22" - navode ruski mediji.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Rusi ojačavaju avio bazu u Belorusiji?

Izvor: Vesti-online.com, 27.Avg.2014

Ruska avionska baza će do 2015. godine biti razmeštena na aerodoromu Baranoviči u Belorusiji. Kako smatraju vojni stručnjaci, ovaj potez predstavlja kontrameru Moskve na najave razmeštanja tzv. Raketnog štita NATO saveza...Odgovor na širenje NATO snaga na istoku: Jačanje ruske avio baze u Belorusiji.. ..Za...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.