RUSIJA GLEDA KA ISTOKU: SAD svojom politikom GURNULA Moskvu u zagrljaj KINE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2017, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSIJA GLEDA KA ISTOKU: SAD svojom politikom GURNULA Moskvu u zagrljaj KINE!

Azijsko-pacifički region u centru pažnje...

Sjedinjene Američke Države mogu samo sebe da krive za udaljavanje i prisiljavanje Moskve da se ozbiljnije okrene ka Azijsko-pacifičkom regionu, zaključak je ruskih stručnjaka na tribini u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu.

Aleksandar Lukin sa Više ekonomske škole u Moskvi smatra da Sjedinjene Američke Države sprovode >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << „veoma čudnu“ politiku istovremenog kritikovanja i udaljavanja Kine i Rusije, čime dovodi do zbližavanja ove dve nacije.

Lukin navodi da su mnogi dugo vremena pokušavali da ubede rusku vladu da gleda ozbiljno na Aziju i da je bilo veoma teško da se primora da preokrene svoju spoljnu ekonomsku politiku i političku pažnju ka Aziji i dodaje da je sada trenutni fokus „već nepovratan“.

Dmitrij Suslov, zamenik direktora u Centru za sveobuhvatne evropske i međunarodne studije na Višoj ekonomskoj školi, ističe tri stvari za koje misli da čine jedinstvenim trenutnu promenu.

- Prvi put je Azijsko-pacifički region centar gravitacije u svetu, to je prva stvar i to čini da se Rusija ozbiljnije okrene ka Aziji - objašnjava Suslov.

Suslov dodaje da zemlje sada ili treba da budu u Azijsko-pacifičkom regionu ili da budu marginalne u svetskoj politici. Sjedinjene Američke Države su se okretale ka ovom regionu pod administracijom predsednika Baraka Obame.

Druga razlika koju ističe Suslov je da Kina prvi put nije samo najveći trgovinski partner sa Rusijom najveća svetska ekonomija, ako se izračuna BDP zemlje preko učešća pariteta moći.

- I pod tri, prvi put u ruskoj istoriji naši odnosi sa Kinom i ruska politika prema Kini više ne zavise od prilika i uspona i padova odnosa Rusije i Zapada -  naglašava Suslov.

Čak i ako Rusija i Sjedinjene Američke Države privremeno poboljšaju svoje odnose pod novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom, odnosi sa Kinom ostaće stabilni.

- Oni su stekli sopstveni kvalitet i sadržaj, čak i ako bude novog napretka u američko-ruskim odnosima pod Donaldom Trampom, što mislim da je sasvim verovatno, ali će biti kratkog daha, to neće degradirati odnose Rusije i Kine, neće ići na štetu odnosa Rusije i Kine -  zaključuje Suslov.

U sredu ujutru Trampova kandidatkinja za ambasadora SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je tokom svog obraćanja Senatu da Sjedinjene Američke Države moraju da shvate da su Rusija i Kina veoma različite, dok Rusija navodno pokušava da pokaže svoju vojnu snagu, a Kina svoju ekonomsku moć.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.