»Putin posljednja osoba iza ubistva Njemcova«

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2015, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

»Putin posljednja osoba iza ubistva Njemcova«

MOSKVA - Ruski opozicionar Boris Njemcov bio je otvoreni kritičar predsjednika Vladimira Putina, ali je imao vrlo malo političkog uticaja, izjavio je politički analitičar Dmitrij Babič, koji smatra da je Putin "posljednja osoba" koja bi mogla da stoji iza njegovog ubistva i koja bi u tome imala interes.

Babič je u intervjuu za RT rekao da je tragična smrt Njemcova "ogroman poklon za one koji mrze Putina >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na Zapadu" i koji žele da okrive ruskog predsjednika.

"To je jasno velika tragedija. Veoma svirepo ubistvo. Ali sigurno ne bih rekao da je gospodin Njemcov bio na bilo koji način prijetnja predsjedniku Putinu", rekao je Babič.

"On nije imao apsolutno nikakve šanse da osvoji izbore još od devedesetih, kada je imao nekih izbornih uspjeha. Tako da reći da je Njemcov ubijen kako bi se uticalo na rusku politiku u Ukrajini je očigledno preuveličavanje", istakao je Babič.

Ruski analitičar je rekao da se u prošlosti više puta dešavalo da "kada postoji pogoršanje u odnosima Rusije i Zapada, opozicione ličnosti, ponekad liberalni političari, budu ubijeni pod nerazjašnjenim okolnostima".

Babič je rekao da se slaže sa bivšim premijerom Mihailom Kasjanovim da je teško utvrditi ko stoji iza ubistva, ali da je, po njegovom mišljenju, "predsjednik Putin posljednja osoba koja bi imala interes".

"Njemcov nije bio samo kritičar Putina, on je Putina mnogo puta uvrijedio - u javnosti, u mas medijima. Bio je otvoreni protivnik Putina, blago rečeno. Ubistvo te osobe sada, svakako je veliki poklon za one koji mrze Putina na Zapadu, koji će odmah početi da spinuju priču na isti način na koji su spinovali priču o ubistvu Ane Politikovskaje, ubistvu Sergeja Juščenkova", kazao je Babič.

"Za ta užasna ubistva mejnstrim mediji su uvijek krivili predsjednika Putina, iako apsolutno bez ikakve činjenice da potkrijepi te teorije", rekao je Babič.

Kao glavne implikacije ubistva Njemcova, Babič vidi način na koji će zapadna štampa reagovati, ne predviđajući značajnije promjene na ruskoj političkoj sceni.

"Od devedesetih Njemcov nije bio uspješan političar. Nije bio posebno popularan kod naroda...Tako da će većina implikacija biti u sferi medija, kako će zapadni mediji predstaviti ovu užasnu tragediju, posebno u kontekstu rata u Ukrajini, za koji zapadni mediji, takođe, krive Putina i Rusiju, što smatram prilično nepravednim", zaključio je ruski analitičar.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.