Proruski snage napreduju ka jugu

Izvor: RTV Pink, 27.Avg.2014, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proruski snage napreduju ka jugu

Nakon što su osvojili grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine, proruski aktivisti su nastavili da napreduju južno, prema ključnoj luci Marijupolj.



Vlada u Kijevu optužuje ruske vlasti da su poslale trupe preko granice sa Ukrajinom i da pomažu napad proruskih snaga, ali zvanični Kremlj to oštro negira.Poslednjih nedelja su ukrajinske snage povratile kontrolu nad većim brojem mesta na istoku zemlje od proruskih snaga, ali SAD sada sumnjaju da je u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << toku kontraofanziva proruskih snaga, kojom upravlja Rusija. Izveštaji novinara i vojske sa terena ukazuju da su Novoazovsk osvojili proruski aktivisti. "Momci sa istoka su otvorili vatru na pozicije ukrajinske vojske i vojska je napustila Novoazovsk", javlja Bi-Bi-Si. Portparol proruskih snaga je za rusku agenciju Interfaks rekao da je Novoazovsk sada pod njihovom kontrolom i da će uskoro osloboditi Marijupolj. Proruske snage već nedeljama pokušavaju da prodru dalje od regiona Donjecka, gde su se praktično našli u okruženju ukrajinske vojske. Analitičari navode kako je moguće i da proruske snage pokušavaju da uspostave kopnenu vezu između Rusije i Krima, što bi im omogućilo kontrolu nad čitavim Azovskim morem. Najmanje 11 ljudi je sinoć poginulo u granatiranju Donjecka, saopštilo je danas lokalno stanovništvo. Ukrajinska vojska je granatama nanela veliku štetu gradskoj bolnici u sredu uveče, prenela je agencija Itartas. Ukrajinski avion nadleće Donjeck od ranog jutra, a očevici su rekli da je avion dostavio neki tovar ukrajinskim snagama bezbednosti, koje su blokirane na području aerodroma. Tokom noći, ukrajinska vojska je granatirala stambene zgrade u dva gradska distrikta, a jedna granata je pogodila školu i kancelariju matičara.Moskva će razmotriti aktivnosti snaga NATO nedaleko od ruske granice kada bude donosila svoje vojne planove, rekao je ruski izaslanik u NATO Aleksandar Gruško. Gruško je rekao da će Moskva uzeti u obzir konfiguraciju i aktivnosti snaga NATO na ruskim granicama u njihovom vojnom planiranju, kao i da će preduzeti sve što je neophodno da se obezbedi sigurnost od bilo kakvih pretnji. Planovi severno-atlantskog saveza da pojačaju svoje snage nedaleko od ruskih granica samo bi zakomplikovali odnose NATO i Moskve, upozorio je Gruško. NATO je preduzeo niz koraka da pojačaj svoje vojno prisustvo u istočnoj Evropi od početka krize u Ukrajini, u kojoj su na istoku zemlje sukobljene vladine i proruske snage. U međuvrmenu, nemačka kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru rekla ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da izveštaji o novim upadima ruske vojske na teritoriju Ukrajine moraju biti razjašnjeni. Američki ambasador u Ukrajini Džefri Pjat rekao je da je Rusija "direktno umešana" u borbe proruskih pobunjenika i snaga ukrajinske vlade na istoku zemlje. "Veći broj ruskih vojnika direktno je uključen u borbe na ukrajinskoj teritoriji", napisao je Pjat na Tviteru. Za to vreme, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je SAD, EU i zemlje G7 da zamrznu rusku imovinu dok se ruske snage ne povuku sa teritorije Ukrajine
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTV Pink...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.