Previše (srpskih) jaja u korpi Zapada

Izvor: Vesti-online.com, 25.Apr.2015, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Previše (srpskih) jaja u korpi Zapada

Poziv ruskog premijera Dmitrija Medvedeva predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću da ide u Moskvu koji je usledio pošto je Vučića u Vašington pozvao potpredsednik SAD Džozef Bajden, nametnuo je dilemu hoće li se srpsko sedenje na dve stolice pretvoriti u politiku između dve vatre. Srbija umesto dve, kako kaže nekadašnji savezni ministar inostranih poslova Živadin Jovanović, treba da ima jednu, i to srpsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stolicu.

- Teza o dve stolice se protura sa Zapada kako bi na taj način Srbiju držali u pokornosti. Mi, međutim, treba da vodimo svoju, a ne tuđu politiku. Mislim da ove državne posete otvaraju mogućnost za uravnoteženu politiku koja treba da ide i ka ostalim zemljama. Nekako se čini da je Srbija previše otišla na Zapad i sva svoja jaja stavila u korpu tamošnjih interesa - kaže Jovanović za "Vesti". On dodaje da je dobro da Beograd osim polivalentne međunarodne politike zadrži i vojnu neutralnost.

Tasovi na srpskoj vagi mogli bi, prema oceni stručne javnosti i dalje pokazivati istu težinu na zapadu i istoku, ako premijer bude u Vašingtonu istovremeno kada šef države bude sedeo u svečanoj loži moskovske vojne parade.

- Svako gleda svoj interes - kaže analitičar Milan Nikolić i dodaje da to treba da čini i Srbija.

On ne sumnja da velike zemlje idu na "ubeđivanje" malih, pa i SAD ide na to da Srbiji ne treba Rusija.

- Moguće da će Vašington ukazivati da Moskva nije pouzdan partner, što i jeste tačno, ako vidimo da Rusi sada idu sa Turcima u novi gasni tok. Nisu pouzdani ni u SAD, jer svako gleda sebe, pa ne sme da nam zameri ako to budemo radili i mi - objasnio je Nikolić za "Vesti".

Naši sagovornici se slažu da Srbija osim sa SAD treba da održava dobre odnose i sa drugim međunarodnim činiocima poput zemalja BRIK (Brazil, Rusija, Indija i Kina).

- Srbija još uvek nije deo EU i kako nije otvoreno ni jedno pregovaračko poglavlje, a neće skoro ni biti, pa od nas ne treba da očekuju usklađivanje sa njihovom politikom. Mi bez pomoći EU moramo da vodimo našu ekonomsku politiku - smatra Milan Nikolić.

Uz opasku da su SAD u Srbiji dobrodošle, Živadin Jovanović ističe da ne smeju biti jedina zemlja kojoj su otvorena srpska vrata.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.