Pozorišne scene Rusije dočekuju Zlatnog viteza

Izvor: Vostok.rs, 01.Nov.2014, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorišne scene Rusije dočekuju Zlatnog viteza

01.11.2014. - Učestvuju pozorišta iz Srbije i Republike Srpske

Samo što je u Stavropolju završen književni forum Zlatni vitez, a već je započeo 12. Pozorišni festival. U njemu učestvuju pozorišta iz Rusije, Belorusije, Srbije, Republike Srpske i Izraela.

Nagrađivanja će biti izvedena u tri nominacije: monodrama, mala forma i velika forma. O tome kako je proticala selekcija predstava govori direktor pozorišnog foruma Zlatni vitez Natalija Polukarova.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />- Već šestu godinu neka pozorišta igraju predstave na svojim scenama. To je vezano za mnoge stvari. Ili iz finansijskih razloga, ili prekasno predaju prijavu i više ne stižu da dođu u Moskvu. Zato u mnoge gradove šaljemo svoj žiri. To je naravno iscrpljujuće. Ali mi volimo svoj posao.

Treba reći da svake godine prijava ima sve više. Sada, kako mi se čini, nastupio je prelomni momenat u istoriji države, u osnovama vaspitavanja moralnosti, u obrazovnom pogledu, i uopšte po pitanju kulture. To se sada oseća po publici. Sada svako bira šta da gleda. Meni se čini da se i među mladima pojavljuju takvi prelomni momenti. Oni su se umorili da se prosto zabavljaju. Već stasavaju i shvataju da ulaze u svet odralskih. Osvrću se i shvataju da im je potreban neki unutrašnji prtljag, bez kojeg u životu ništa ne mogu. Između ostalog, kod nas će toj temi biti posvećen okrugli sto Pozorište. Vreme promena.

Radi se još o tome što je, prema rečima Natalije Polukarove, Zlatni vitez poseban u plejadi festivala u kojima žele da učestvuju mnoga pozorišta. On ostaje veran svojoj devizi Za moralne ideale, za uzvišenost ljudske duše. Strogi kriterijum odabira predstava za Zlatni vitez je vezan za mnoge momente koji danas postoje u pozorišnom životu.

- Uzimimo, na primer, pozorišne eksperimente. Lično nisam protiv eksperimenata. Ali neka se oni tako i nazivaju. Ne treba mešati eksprimentalne predstave u rusku dramsku školu! Osnove vaspitanja na klasici su prosto neophodne. Naravno, ne samo na ruskoj, već i stranoj. Konačno, to ne treba da bude daleko od tekstova. Često se suočavamo sa tim da poznati autor daje ideju reditelju, a on je koristi u svoje koristiljubive svrhe. Zatim ideš u pozorište, recimo na Šekspirovog Hamleta, i vidiš tamo ne Hamleta i ne Šekspira. Vidiš samo reditelja.

U datom trenutku se održava moskovski deo pozorišnog foruma. Završni deo uz učešće stranih predstava će se odvijati od 24. novembra do 5. decembra. Ali strani učesnici se već sada pripremaju.

- Oni zovu, pitaju, zanimaju se za tehničke mogućnosti. Svi su u radnom raspoloženju. Mi već razmatramo kako će oni doći, kako će montirati dekor. Tako da se nadam da će aktualni pozorišni forum Zlatni vitez proteći uspešno.

Sada da se okrenemo balkanskim učesnicima festivala. "Solunci govore" je zajednička proizvodnja Srbije i Republike Srpske u izvođenju trupe pozorišta Akademija umetnosti iz Banjaluke. Srbiju predstavlja monodrama Festivala monodrame i pantomime u Zemunu Nadežda Petrović o sudbini srpske slikarke. Šta više, na ovogodišnjem pozorišnom forumu Zlatni vitez planira se da bude nagrađena Ivana Žigon za pozorišnu postavku Stojte galije carske, čija premijera je održana u Sava-Centru u Beogradu 18. septembra ove godine. U njoj je učestvovao predsednik foruma Zlatni vitez Nikolaj Burljajev.

Grigorij Sokolov,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.