Izvor: Nezavisne Novine, 24.Maj.2016, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate u Rusiji vrtoglavo porasle

MOSKVA - Uprkos ekonomskoj krizi, plate rukovodilaca u velikim ruskim kompanijama u posljednje tri godine vrtoglavo rastu. Stručnjaci su izučavali dinamiku neto prihoda i plata rukovodilaca 15 ruskih kompanija, koje imaju veliku težinu u indeksu Moskovske berze.

Ispostavilo se da plate top-menadžera rastu brže nego „čist“ profit kompanije. Šefovi 15 ruskih kompanija, koji su obuhvaćeni istraživanjem, zaradili >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su prošle godine ukupno 63,8 milijardi rubalja.

To je za 10 odsto više nego 2014, kada je ukupna zarada iznosila 58,1 milijardi rubalja i za 13 odsto više nego u periodu pre krize 2013, kada su inkasirali 56,5 milijardi rubalja. U trojku kompanija sa najvišim stopama rasta plata top-menadžera ušla je kompanija „Nornikelj“, najveći u svijetu proizvođač obojenih metala — nikla, paladijuma itd.

Plate u ovoj kompaniji su porasle za čak 160 odsto u poređenju sa 2014. godinom. Predstavnik „Nornikelja“ skok plata objašnjava rastom profita kompanije — od 2013. godine plate su skočile više od četiri puta, sa 24,4 milijarde na 105,1 milijardu rublji.

Cijene nikla su se u istom periodu prepolovile — pale su sa 16,9 hiljada dolara na 8,7 hiljada dolara za tonu. Međutim, prema njegovim riječima, devalvacija rublje je pomogla da se nadoknade gubici (rublja je od 2013. godine pala  u odnosu na dolara 2,5 puta — sa 30,35 na 73,52 rubalja za dolar), a na to je uticalo i smanjenje radnih troškova.

Rusiju ne brinu niske cijene nafte

Takođe, na vrhu liste kompanija koje su zabeležile najviši rast plata top-menadžera našla se i Moskovska berza, gde su plate prošle godine skočile za 49,4 odsto u odnosu na 2014, i ruska nezavisna  gasna kompanija „Novatek“, gdje su plate porasle za 25,1 odsto. Moskovska berza je lani članovima Upravnog odbora i Savjetu direktora isplatila 689,6 miliona rubalja, što je 55 odsto više nego 2013. (tada je isplatila 455 miliona rubalja). Profit kompanije je u tom periodu povećan za 2,5 puta, na 27,9 milijardi rubalja.

Osim isplate plata u gotovini, rukovodioci berze stiču pravo i na kupovinu akcija kompanije. U Moskovskoj berzi objašnjavaju da se ključni pokazatelj efektivnosti glavnih šefova sastoji od korporativnih i individualnih učinaka, a što je viši položaj zaposlenog to je veći deo korporativnih ciljeva i zadataka koji se uzimaju u obzir prilikom obračuna plata.

„Korporativni ciljevi u 2015. godini uključivali su tri komponente: rentabilnost kapitala, kontinuitet sistema rada i realizaciju strateških projekata“, rekao je predstavnik Moskovske berze. U 2015. godini berza je pokazala rekordnu rentabilnost kapitala — 27,3 odsto u odnosu na 17,4 odsto u 2014. Ali je, primera radi, u kontinuitetu sistema rada berza imala i probleme — za godinu dana zabilježeno je 10 kvarova na Moskovskoj berzi, a nekoliko puta obustavljen je i rad na sat i više.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.