Peskov: Rusiji dobar i format G20

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2016, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peskov: Rusiji dobar i format G20

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Moskva apsolutno zadovoljna formatom G20, koji, kako je rekao Rusiji omogućava da maksimalno ostvari svoj potencijal.

Na molbu da prokomentariše izjavu nemačkog ministra Franka Valtera Štajnmajera koji je pozvao na povratak Rusije u G8 u slučaju napretka situacije u Siriji i Donbasu, on je rekao da su u Moskvi zadovoljni formatom G20 koji joj omogućava da dobije najkopletniji pogled vodećih svetskih ekonomija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sveta na trenutne procese.

"G20 odražava odnos snaga i omogućava Rusiji da potpunije otkrije potencijal u ovom formatu", rekao je Peskov, prenosi Sputnjik.

Štajnmajer je rekao da sukobi u Siriji i Ukrajini pokazuju da je u interesu zemalja okupljenih u G7 (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan) da "ne isključuje Rusiju iz uskog pregovaračkog formata najvećih svetskih ekonomija".

"Ukoliko se u Ukrajini postigne napredak, kao i u razgovorima o prekidu rata u Siriji, članice G7 bi mogle da uzmu u obzir povratak Moskve u G8", rekao je Štajnmajer.

G7 je postojala od 1976 do 1997. kao grupa sedam najrazvijenijih zemalja nakon čega je u nju uključena Rusija čime je postala G8.

Međutim, 2014. godine zbog događaja na Krimu članovi kluba najrazvijenijih su odlučili da ne idu na naredni samit u Sočiju, već su se okupili bez Rusije u Briselu.

Učesnici G7 izjavili su da ne žele da zasedaju zajedno sa Rusijom dok Moskva ne izmeni svoj stav prema Krimu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva neće preduzimati nikakve korake da se vrati u G8.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.