Izvor: Danas, 25.Nov.2015, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena spomen-ploča Miloradu Paviću

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin otkrili su danas spomen-bistu Milorada Pavića na kući njegovog legata. Ploča je delo istaknutog ruskog vajara Grigorija Potockina i replika je spomenika koji mu je podignut u Moskvi.

– Danas sam imao čast da otkrijem spomen-obeležje našem istaknutom piscu, članu Srpske akademije nauka, profesoru univerziteta Miloradu Paviću. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << On je svoj rad posvetio tome da se slovenski pravoslavni narodi bliže upoznaju i razumeju i njegova dela su i danas mostovi između srpske i ruske kulture. Kao što srpska publika ima priliku da uživa u delima Puškina koje je briljantno preveo Pavić, tako i ruski čitaoci imaju priliku da čitaju Pavićeva dela, ali ne samo ruska publika, s obzirom na to da su njegova dela prevedena na 38 jezika i čitaju se u celom svetu – rekao je Mali koji je zahvalio Gregoriju Potockom na gestu da ovo spomen-obeležje pokloni Gradu Beogradu.

On je naglasio da na taj način imamo sjajnu priliku da se odužimo Miloradu Paviću, a Beograđanima i gostima prestonice pokažemo ono čime možemo da se ponosimo. Gradonačelnik je zahvalio Ambasadi Srbije u Moskvi, koja je inicijator ovog projekta, kao i ruskoj ambasadi u Beogradu.

Aleksandar Čepurin rekao da mu je drago što postoje dve biste Milorada Pavića, jedna u Moskvi, a jedna ovde u Beogradu.

– Srpska literatura zauzima veoma važno mesto i ona je spona između dva naroda, ruskog i srpskog. Drago mi ja da i Beograđani sada imaju bistu ovog velikog pisca – rekao je Čepurin.

Grigorij Potocki je istakao da je otkrivanje spomen-biste Milorada Pavića veliki događaj jer je on, po njegovom mišljenju, pisac broj jedan u svetu i zbog toga je i preveden na toliko jezika.

– Srpski i ruski narod dele iste vrednosti i nas pre svega objedinjuje dobrota koja mora da bude rešenje svih problema jer zakoni se upravo nude sa pozicija sile i rata, a Pavić se uvek trudio da to pokaže. On je govorio o onome što pokreće čoveka i što čoveka čini čovekom, a što je najvažnije, on je dopro do njegovog srca i zato je vanvremenski pisac. Dok postoji tako veliki pisac, srpski narod će ostati veliki i zauzimaće jedno od prvih mesta u svetu po duhovnosti svoje kulture. Zato se i Rusija ponosi Pavićem i smatra ga svojim piscem – rekao je Potocki.

Jasmina Mihajlović, supruga Milorada Pavića, naglasila je da je ponosna što veliki broj ljudi posećuje njegov legat i što se upoznaje sa njegovim delima, kao i da je srećna što je ovakvo spomen-obeležje krasi Pavićev legat.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.