Oštre reakcije Damaska i Moskve na napad SAD na sirijsku vojsku

Izvor: RTS, 19.Maj.2017, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštre reakcije Damaska i Moskve na napad SAD na sirijsku vojsku

Sirija je osudila napad koalicionih snaga predvođenih SAD na provladine snage na istoku zemlje, poručivši da time neće biti "zastrašeni". Iz Rusije poruka da udari na provladine snage predstavljaju kršenje sirijskog suvereniteta.
Američki avioni su u četvrtak gađali konvoj provladinih snaga koji se kretao ka garnizonu u blizini granice s Jordanom.

"Ovaj drzak napad takozvane međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koalicije razotkriva licemerstvo njihovih pretnji da se bore protiv terorizma", prenela je sirijska državna televizija reči neimenovanog vojnog izvora, prenela je agencija AFP.
Kako tvrdi, u napadu je ubijeno nekoliko vojnika i pričinjena je materijalna šteta.
Koalicija predvođena SAD u saopštenju je navela da je pogodila "prorežimske snage koje su predstavljale pretnju po SAD i partnerske snage".
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da rusko Ministarstvo spoljnih poslova nema informaciju da je Vašington upozorio Moskvu pre vazdušnih napada na sirijske provladine snage. 
"Ne znam ništa o tome", rekao je Lavrov na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope na Kipru, prenosi Tas.
Kako je ocenio, ti napadi su nelegitimni i nezakoniti, bez obzira na uzrok.
"Američka komanda saopštila je da je napad izveden jer ove provladine snage predstavljaju opasnost za opoziciju, koja sarađuje sa koalicijom predvođenom SAD", rekao je Lavrov i dodao da je to još jedno "grubo kršenje suvereniteta Sirije". 
Američka vojska izvela je juče vazdušni napad na miliciju koju podržava sirijska vlada, a koja predstavlja pretnju po SAD i sirijske borce koji uživaju američku podršku na jugu zemlje, rekli su američki zvaničnici britanskoj agenciji.
Vojni izvor na strani sirijske vlade izjavio je da je u tom vazdušnom udaru pogođena "jedna od njihovih vojnih tačaka", ne navodeći detalje, javila je sirijska državna televizija.
U napadu je ubijeno nekoliko ljudi i naneta materijalna šteta, rekao je isti izvor, istakavši da to ometa napore sirijske vojske i njenih saveznika u borbi protiv Islamske države.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.