Odbačen zahtev Simensa za zaplenu turbina na Krimu

Izvor: RTS, 22.Avg.2017, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbačen zahtev "Simensa" za zaplenu turbina na Krimu

Arbitražni sud u Moskvi odbacio je zahtev "Simensa" za zaplenu gasnih turbina te kompanije koje su poslate na Krim.
Nemačka kompanija tvrdi da su njene turbine ilegalno isporučene na rusko poluostrvo u Crnom moru, prenosi Raša tudej.

Novo sudsko ročište je zakazano za 18. septembar.
"Simens" je podneo tužbu protiv kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Tehnopromeksport", optužujući taj ogranak ruske državne kompanije "Rostek" za davanje pogrešne krajnje destinacije za isporuku turbina.
"Simens" navodi da su turbine bile namenjene za projekat ruskog grada Tamanj, koji se nalazi na poluostrvu u Krasnodarskoj Pokrajini, nedaleko od Krima.
Zapadnim sankcijama prema Rusiji, evropskim kompanijama je zabranjeno da rade na Krimu pošto se to poluostrvo otcepilo od Ukrajine nakon referenduma 2014. godine.
Ruske vlasti kažu da su turbine legalno dostavljene na Krim, pošto su prethodno na njima urađene ozbiljne promene korišćenjem ruske tehnologije kako bi se povećao njihov kapacitet.
Početkom avgusta, Evropska komisija je odlučila da proširi sankcije protiv Moskve zbog tog spora. Brisel je dopunio svoju "crnu listu" uvrstivši na nju i "Tehnopromeksport" i njegovog generalnog direktora.
Nakon ponovnog ujedinjenja sa Rusijom, Krim se suočio sa problemima nestašice električne energije, jer se ranije gotovo u potpunosti snabdevao strujom iz Ukrajine. 
Kijev je u više navrata ucenjivao Moskvu zbog zavisnosti poluostrva od električne energije iz Ukrajine.
U novembru 2015, poluostrvo je proglasilo vanredno stanje nakon što su njegove četiri elektroenergetske mreže preko kojih se region snabdevao strujom iz Ukrajine digli u vazduh ukrajinski nacionalisti, ostavljajući Krim u totalnom mraku.
Problem je rešen izgradnjom energetskog mosta koji je preko Kerčenskog moreuza povezao kontinentalni deo Rusije sa Krimom, navodi Raša tudej.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Naivni Simens tužio zbog Krima, Rusi ga ignorišu

Izvor: B92, 22.Avg.2017

Arbitražni sud u Moskvi odbacio je zahtev Simensa za zaplenu gasnih turbina te kompanije koje su poslate na Krim...Nemačka kompanija tvrdi da su njene turbine ilegalno isporučene na rusko poluostrvo u Crnom moru, prenosi Raša tudej...Novo sudsko ročište je zakazano za 18. septembar...Simens je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.