Novi pad ruske rublje

Izvor: VOA, 15.Dec.2014, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pad ruske rublje

Vrednost ruske rublje danas je ponovo pala na najniži nivo u odnosu na američki dolar i evro, dok centralna banka u Moskvi predviđa povećanje stope inflacije i ulazak ekonomije u recesiju.

Vrednost rublje oslabljena je danas za više od pet odsto, i evro sada vredi 75 rublji, a dolar 60.

Vrednost ruske valute opala je za 19 odsto ovog meseca, a više od 86 odsto od prošlog januara, uprkos nastojanju centralne banke da upumpavanjem milijardi dolara zaustavi >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << ubrzanu devalvaciju.

Prema procenama ruske centralne banke, stopa inflacije bi mogla da dostigne 11,5 odsto u prva tri meseca 2015. Svetska banka je prošle nedelje saopštila da bi, ukoliko prosečna cena nafte iduće godine ne bude veća od 78 dolara za barel, negativna stopa rasta ruske ekonomije mogla da iznosi 0,7 odsto.

Medjutim, ako cena nafte ostane oko 60 dolara za barel, ruska centralna banka predviđa da bi negativna stopa rasta mogla da dostigne i 4,8 odsto.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.