Njemcov žrtva strane zavere

Izvor: Vesti-online.com, 04.Mar.2015, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemcov žrtva strane zavere

U Moskvi je juče sahranjen opozicioni političar Boris Njemcov, koga je u petak kasno uveče u centru Moskve, sa nekoliko hitaca, ubio zasad nepoznati napadač. Kovčeg sa telom pokojnika bio je izložen u Saharovskom centru, gde je održana komemoracija, a popodne je Njemcov sahranjen na moskovskom groblju Trojekurovskoje.

Na sahrani su bili članovi njegove porodice, prijatelji, saradnici, brojni građani, predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kremlja, federalnih i regionalnih institucija, kao i brojne diplomate i strani zvaničnici.

Glavni svedok ubistva i partnerka Njemcova, ukrajinska manekenka Ana Durickaja (23) ranije je napustila Moskvu i otputovala u Kijev, tako da nije prisustvovala pogrebu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je saučešće porodici i prijateljima Njemcova i poslao venac u ime vlade.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko posmrtno je odlikovao ruskog političara Ordenom slobode, nazivajući ga "ruskim patriotom i prijateljem Ukrajine".

Međutim, prema pisanju ruskih medija, iza ubistva Njemcova, kao nalogodavac, mogla bi da stoji i ukrajinska tajna služba, dok se kao organizatori spominju čečenski borci iz bataljona Džohara Dudajeva, koji su se borili na istoku Ukrajine protiv ustanika DNR i LNR, a na čijem je čelu Adam Osmajev.

Prema informacijama ruskog lista "Izvestija", u skladu sa planom ukrajinskih obaveštajnih službi, ubistvo opozicionara imalo je za cilj da diskredituje rukovodstvo Rusije i da destabilizuje političku situaciju u zemlji. Izvor u policiji je rekao za ovaj list da istražni organi već poseduju niz dokaza o umešanosti ukrajinskih bezbednosnih službi u ubistvo ruskog političara.

* Sahranjen Boris Njemcov

* Sahrana Njemcova: Ko je na "crnoj listi"?

* "Ubistvo Njemcova raspršilo nadu o mirnoj smeni Putina"

* Zapad kriv za smrt Njemcova

Osim toga, ruski istražni organi razmatraju još nekoliko mogućih motiva za ubistvo Njemcova, uključujući umešanost zapadnih tajnih službi, pretnje koje je dobijao zbog svog stava prema napadu na francuski satirički magazin "Šarli Ebdo", a istražuju se i mogući poslovni i lični motivi.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova "znak pogoršanja klime u Rusiji, gde su građanska prava i slobode medija nazadovale u poslednjih nekoliko godina". Ruske vlasti nisu dozvolile ulazak u zemlju nekim zvaničnicima Poljske i Letonije, koji su želeli da prisustvuju sahrani Njemcova.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.