Ne koristimo situaciju između Moskve i Brisela

Izvor: Akter, 22.Avg.2014, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne koristimo situaciju između Moskve i Brisela

Premijer Ivica Dačić rekao je da spoljna politika Srbije nije usmerena ni protiv koga i da ona ne koristi sankcije koje su Brisel i Moskva uzajamno uveli

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne koristi situaciju između Moskve i Brisela za promovisanje svojih preduzeća ili preuzimanje poslova evropskih kompanija u Rusiji, ali i da nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << u poziciji da uvede sankcije Rusiji.

"Mi smo svesni svojih obaveza i želimo da budemo deo evropske porodice... Mi ćemo, kako ide proces integracija, usaglašavati svoju spoljnu politiku sa EU", rekao je Dačić na zajedničkoj konfereciji za novinare u Berlinu posle sastanka sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom.

Dačić je istakao da spoljna politika Srbije nije usmerena ni protiv koga i da Srbija ne koristi sankcije koje su Brisel i Moskva uzajamno uveli kako bi promovisala svoja preduzeća ili preuzela poslove evropskih kompanija u Rusiji.

"Srbija nije toliko moćna ni velika da preuzme posao neke velike kompanije sa Zapada", kazao je šef srpske diplomatije.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU poručili su u petak da Brisel očekuje od zemalja kandidata da iskoriste evropske sankcije Rusiji kako bi povećale sopstveni izvoz.

Dačić je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da u sadašnjim uslovima nije u poziciji da uvodi sankcije Rusiji jer, kako je naglasio, tri četvrtine spoljnotrgovinske razmene s Rusijom čini uvoz energenata.

Podsetivši da Evropa nije ponudila alternativu planiranom gasovodu Južni tok i da je za Srbiju jedini dovod gasa onaj preko Ukrajine, Dačić je ocenio da je Srbija "talac situacije" između Rusije i Ukrajine kada je reč o energetskoj bezbednosti i da su joj stoga potrebni alternativni pravci.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.