Moskva žali što Poljska proslavlja Dan pobede 8. maja

Izvor: Blic, 25.Apr.2015, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva žali što Poljska proslavlja Dan pobede 8. maja

Moskva je izrazila danas žaljenje zbog planova Varšave da pobedu nad nacističkom Nemačkom umesto 9. maja obeleži dan ranije, 8. maja, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič.

"Skupštinski postupak za tu odluku je u toku i to je za žaljenje jer je reč o pokušaju da se na grub način revidira istorijska pobeda naših naroda u Velikom otadžbinskom ratu", rekao je Lukaševič.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ruski diplomata je podsetio da su se Poljaci borili protiv fašizma zajedno sa Crvenom armijom i dodao da nema reči za tu planiranu reviziju istorije, prenela je ruska agencija Tass.

Donji dom poljskog parlamenta danas je podržao nacrt rezolucije kojim se predlaže proslava Nacionalnog dana pobede 8. maja umesto Dana pobede i slobode 9. maja.

Za tu rezoluciju glasalo je 396 poslanika, pet je bilo protiv, a 14 se uzdržalo od glasanja.

Poljska je Dan pobede 9. maja proslavljala nekoliko decenija, a od 1989. godine ga je nezvanično pomerila za 8. maj. Ukoliko nacrt rezolucije bude usvojen, Poljska će već ove godine moći da zvanično obeleži kraj Drugog svetskog rata 8. maja.

Predsednici 11 država Centralne i Istočne Evrope (CIE) pridružiće se poljskom predsediku Bronislavu Komorovskom 7. i 8. maja u Gdanjsku na Dan Evrope, skup koja će "konkurisati" velikoj paradi 9. maja u Moskvi, u čast 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, javio je danas Poljski radio.

Komorovski želi da na proslavu dođu svi lideri Evropske unije i da ukaže da se nije samo Sovjetski Savez borio protiv Hitlerove Nemačke.

Okupljanje je predviđeno na poluostrvu Vesterplate u Gdanjsku gde su plotuni sa nemačkog vojnog broda "Šlezvig-Holštajn" ispaljeni na poljski garnizon, čime je u zoru 1. septembra 1939. godine počeo Drugi svetski rat.

Predsednik Komorovski planira da pozove samo lidere Unije, a da bi izbegao da uputi pozivnicu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, Varšava ne namerava da pozove ni američkog predsednika Baraka Obamu, saznala je "Gazeta viborča" od poljskih diplomata.

Poljski radio navodi da se, za sada, osim 11 predsednika CIE, očekuje dolazak predsednika Ukrajine Petro Porošenka i nekoliko drugih evropskih lidera, medu kojima predsednik Francuske Fransoa Oland, kao i član britanske kraljevske porodice, ali i uglednih istoričari kao što su prof. Norman Dejvis i prof. Vladislav Bartoševski koji su najavili učešće u debati na Vesterplateu 7. maja.

Dan pobede ili Dan Evrope obeležavao bi se sutradan, 8. maja u znak dana kada je potpisan akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke u Drugom svetskom ratu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.