Moskva zabranila ulazak u Rusiju političarima iz EU

Izvor: Večernje novosti, 29.Maj.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva zabranila ulazak u Rusiju političarima iz EU

AMSTERDAM - Moskva je objavila "crnu listu" 90-ak imena političara iz Evropske unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, što je odgovor na sankcije koje joj je Unija zavela zbog Krima i Ukrajine, rekao je danas premijer Holandije Mark Rute."Rusija je u četvrtak predala listu raznim evropskim ambasadama >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i na njoj su oni koji više ne mogu da uđu u Rusiju", rekao je u redovnom obraćanju novinarima Rute dodajući da su na toj listi dvojica holandskih skupštinskih poslanika i holandski poslanik u Evropskom parlamentu.Na toj listi je navodno između 80 i 90 imena, rekao je Rute. On je dodao da je to odgovor na zabrane putovanja koje je EU nametnula Moskvi zbog ruske aneksije Krima i navodnoG učešća u istočnoj Ukrajini.Predstavnica diplomatskog servisa EU u Briselu rekla je za AFP da je Rusija proteklih meseci zabranila nekolicini evropskih političara da uđu u RUsiju, ali do sada je odbijala da i objavi tu listu.Rute je rekao da ruska "crna lista" nije zasnovana na međunarodnom zakonu, da nije transparentna i da bi mogla da se ospori na sudu.Na listi se nalazi i Gi Verhofstad, šef Liberalne grupe u Evropskom parlamentu i bivši premijer Belgije, rekao je njegov portparol.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Češka za zajednički odgovor EU na rusku listu nepoželjnih Evropljana

Izvor: Blic, 30.Maj.2015, 13:41

Češka neće samostalno reagovati na "crnu listu" evropskih političara i poslanika kojima je Rusija zabranila ulazak na njenu teritoriju, i tražiće objašnjenje zašto su meĐu 89 nepoželjnih Evropljana i četvorica Čeha, a premijer Bohuslav Sobotka kazao je da očekuje jedinstveni zajednički...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.